Idari yargı kaynakları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Idari yargı kaynakları nelerdir?
  2. Idari yargı sistemi nedir?
  3. Hukukta idari yargı nedir?
  4. Hangisi idari yargı mercileri için bağlayıcı niteliktedir?
  5. Idari yargı mahkemeleri görevleri nelerdir?
  6. Vergi Mahkemesi kararları idari yargı mercileri için bağlayıcı mıdır?
  7. Türkiyede idari yargı sistemi hangi yıldan itibaren?
  8. Ortak hukuk sistemi denilen yargı birliği sistemi hangi ülkede vardır?
  9. Vergi mahkemesi adli mi idari mi?

Idari yargı kaynakları nelerdir?

İdari yargılama usulünün mevzuattan sonra önemli kaynakları arasında yargı kararları yer almaktadır: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay kararları. Bu kaynaklara ek olarak bilimsel eserler de idari yargılama hukukunun önemli kaynakları arasında yer almaktadır.

Idari yargı sistemi nedir?

Ülkemizde idari yargı mercileri, Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemeleri ve ilk derece İdare ve Vergi Mahkemeleridir. ... İdari yargıda iptal ve tam yargı davaları olmak üzere iki tür idari dava vardır. Bunun yanında temyiz, yorum ve tespit gibi davalar idari yargıda yer almaz.

Hukukta idari yargı nedir?

İdare hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümlenmesinde dolayısıyla idare hukukunun ilkelerinin belirlenmesi ve kaynaklarının yorumlanmasında yetkili yargı kolu Türkiye'de idari yargıdır. İdari yargı kolu şu mahkemelerden oluşmaktadır: Danıştay. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi.

Hangisi idari yargı mercileri için bağlayıcı niteliktedir?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Idari yargı mahkemeleri görevleri nelerdir?

2576 sayılı Kanun'un 1. maddesinde; bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin bu Kanun'la verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş “genel görevli” mahkemeler olduğu hükme bağlanmış, 5. maddesinde ise; idare mahkemelerinin, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla, ilk derecede ...

Vergi Mahkemesi kararları idari yargı mercileri için bağlayıcı mıdır?

Vergi mahkemesi, görev alanı kanunda sınırlı bir şekilde sayılan özel bir ilk derece mahkemesidir. İdare mahkemesi, genel görevli mahkeme olduğundan kanunla açıkça yetki verilmediği müddetçe vergi mahkemelerinin idari davalara bakma görevi yoktur.

Türkiyede idari yargı sistemi hangi yıldan itibaren?

1982 yılında idari yargı sistemini yeniden düzenleyen üç temel kanunun kabulü ile idari yargı alanında tam bir reform etkisi yaratılmıştır.

Ortak hukuk sistemi denilen yargı birliği sistemi hangi ülkede vardır?

Anglo-Sakson Hukuk Sistemi (Common Law) İngiltere'de doğmuş olan bu hukuk sistemi başta ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan pek çok ülkede uygulanmaktadır.

Vergi mahkemesi adli mi idari mi?

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). Vergi mahkemesi, görev alanı kanunda sınırlı bir şekilde sayılan özel bir ilk derece mahkemesidir.