Kurumsal sınıflandırma nedir?

İçindekiler:

  1. Kurumsal sınıflandırma nedir?
  2. Analitik bütçe Sınıflandırma Nedir?
  3. Bütçe kodu nedir?
  4. Kamu harcamalarının sınıflandırma türleri nelerdir?
  5. Idare sınıflandırma nedir?
  6. Analitik bütçe sınıflandırılması hangi bütçe sistemine dayalı olarak yapılır?
  7. Bütçede fonksiyonel sınıflandırma nedir?
  8. Bütçe harcama türleri nelerdir?
  9. Fonksiyonel kodlama nedir?
  10. Kamu transfer harcamaları nelerdir?
  11. Mal ve hizmet alımına yönelen kamu harcamaları ne tür kamu harcaması olarak nitelendirilir?
  12. Kamu harcamalarında fonksiyonel sınıflandırma nedir?
  13. Kamu kesiminin hangi hizmetlere ne kadar harcama yaptığını gösteren sınıflama türü?
  14. Analitik bütçe sınıflandırması hangi yıldan itibaren genel yönetim kapsamındaki tüm idarelerde uygulanmaya başlamıştır?
  15. Kamu harcamalarının fonksiyonel sınıflandırılması nedir?
  16. Organik sınıflandırma nedir?

Kurumsal sınıflandırma nedir?

Kurumsal Sınıflandırma. Kamu harcamalarının idari sınıflaması, harcamayı yapan yönetim birimlerini esas almaktadır. Bir başka deyişle devletin örgüt yapısına göre belirlenmektedir. İdari sınıflama, siyasi ve idari sorumluluğun belirlemesini ve program sorumlularının tespitini hedeflemektedir.

Analitik bütçe Sınıflandırma Nedir?

Özet: Bütçenin gerek klasik gerek modern makro ekonomik fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, amaca uygun rasyonel bir bütçe politikasını ve buna imkan sağlayacak etkin bir bütçe yapımını gerektirmektedir. ... Bu sistem analitik bütçe sınıflandırması olarak adlandırılmıştır.

Bütçe kodu nedir?

Bütçe Kodlaması Devlet faaliyetlerinin Kurumsal, Fonksiyonel ve Ekonomik Sınıflandırmasıdır. Devlet faaliyetleri ile bu faaliyetlerin milli ekonominin geneli ve bölümleri üzerindeki etkisinin analizi için uygun bir bütçe sınıflandırmasına ihtiyaç duyulur. Bütçe kodlaması mali işlemleri kapsar.

Kamu harcamalarının sınıflandırma türleri nelerdir?

Kamu harcamaları ekonomik açıdan, reel (gerçek) ve transfer harcamaları olarak ikiye ayrılır. Reel harcamalar kendi içinde cari ve personel harcamaları olarak ikiye, transfer harcamaları da, iktisadi, mali ve sosyal transfer harcamaları olarak üçe ayrılır.

Idare sınıflandırma nedir?

İdari (organik) sınıflandırma, kamu harcamasını yapan idari örgütlenme birimlerine göre yapılan bir sınıflandırma şeklidir. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Bakanlılar, Üniversiteler… gibi idari birimlerin bütçe içerisindeki harcama miktarlarını gösterir.

Analitik bütçe sınıflandırılması hangi bütçe sistemine dayalı olarak yapılır?

Bütçede performans denetimini gerçekleştirmek amacıyla, 2004 malî yılından itibaren analitik bütçe sınıflandırması uygulamasına gidilmiştir. Analitik bütçe sınıflandırması, aslında bir bütçe sistemi değil, sadece bir sınıflandırma tekniğidir. Bu sınıflandırma esası uluslararası standartlara dayalıdır.

Bütçede fonksiyonel sınıflandırma nedir?

Fonksiyonel sınıflandırma, Devlet faaliyetlerinin türünü göstermektedir. Devlet faaliyetlerinin ve bu faaliyetlere yönelik harcamaların izlenmesi ve uluslararası karşılaştırma imkânı elde edilmesi, fonksiyonel sınıflandırma ile mümkün olabilmektedir. Fonksiyonel sınıflandırma, üç düzeyli bir kod grubundan oluşmaktadır.

Bütçe harcama türleri nelerdir?

Çalışmada kamu harcamalarının kompozisyonu olarak maliye bakanlığı konsolide bütçe harcamalarına temel teşkil eden harcama kalemleri kullanılmıştır. Buna göre harcamalar; cari, yatırım ve transfer harcamaları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmıştır.

Fonksiyonel kodlama nedir?

Fonksiyonel programlama, bir uygulamanın state'ini (durumunu) ve verilerini direkt olarak değiştirmeden, matematiksel fonksiyonlar yardımıyla sonucun üretilmesini sağlayan bir programlama paradigmasıdır.

Kamu transfer harcamaları nelerdir?

Gelir Aktaran Kamu Harcamaları (Transfer Harcamaları) Transfer harcamaları, devletin üretim faktörü satın almaksızın gerçekleştirdiği kamu harcamalarıdır. Bu harcamalar için devlet üretim faktörü talebinde bulunmaz. ... Transfer harcamalarının iktisadi, mali ve sosyal transferler olmak üzere üç çeşidi vardır.

Mal ve hizmet alımına yönelen kamu harcamaları ne tür kamu harcaması olarak nitelendirilir?

Cari harcamalar, devlet mekanizmasını işleyişini sağlamak için, devletin mal ve hizmet satın alması ve tüketimi ile ilgili harcamalardır.

Kamu harcamalarında fonksiyonel sınıflandırma nedir?

7.3.2. Fonksiyonel (İşlevsel) Sınıflandırma Bu sınıflandırma şekli, kamu harcamalarını işlevlerine göre, bir başka deyişle gerçekleştirilmek istenilen kamu hizmetine göre sınıflandırır. Bu haliyle kamu hizmetlerinin maliyeti belirlenmiş olur.

Kamu kesiminin hangi hizmetlere ne kadar harcama yaptığını gösteren sınıflama türü?

Kamu sektörünün tüm idari organları tarafından yapılan harcamaların toplamı kamu harcamalarını oluşturmaktadır. Harcamayı yapan idari birimleri dikkate alarak yapılan sınıf- landırma türü idari (organik) sınıflandırmadır.

Analitik bütçe sınıflandırması hangi yıldan itibaren genel yönetim kapsamındaki tüm idarelerde uygulanmaya başlamıştır?

Analitik bütçe uygulaması 2004 yılından itibaren genel ve katma bütçeli kuruluşlarda uygulanmaya başlanmıştır. 2005 malî yılından itibaren yerel yönetimler, sosyal güvenlik kuruluşları, kamu tüzel kişiliğine haiz kurul ve üst kurullar, fonlar ile bütçenin yatırım ve transfer tertibinden yardım alan kurum ve ...

Kamu harcamalarının fonksiyonel sınıflandırılması nedir?

Kamu harcamaları ekonomik açıdan, reel (gerçek) ve transfer harcamaları olarak ikiye ayrılır. Reel harcamalar kendi içinde cari ve personel harcamaları olarak ikiye, transfer harcamaları da, iktisadi, mali ve sosyal transfer harcamaları olarak üçe ayrılır.

Organik sınıflandırma nedir?

İdari (organik) sınıflandırma, kamu harcamasını yapan idari örgütlenme birimlerine göre yapılan bir sınıflandırma şeklidir. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Bakanlılar, Üniversiteler… gibi idari birimlerin bütçe içerisindeki harcama miktarlarını gösterir.