Montrö kaç madde?

İçindekiler:

  1. Montrö kaç madde?
  2. Türkiye hangi antlaşma ile Boğazlar üzerindeki tam hakimiyetini?
  3. Montrö Boğazlar Antlaşması'nın maddeleri nelerdir?
  4. Boğazlar hakimiyetini hangi antlaşma sonucu kaybediyor?
  5. Bogazlarda tam hakimiyetini hangi antlaşma sonucu kazanmıştır?

Montrö kaç madde?

Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Japonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya arasında imzalanan sözleşme-yi daha sonra İtalya da imzaladı (). Montrö Boğazlar Sözleşmesi yirmi dokuz maddeden oluşmaktadır. Ayrıca dört ek madde ve bir de protokol bulunmaktadır.

Türkiye hangi antlaşma ile Boğazlar üzerindeki tam hakimiyetini?

Bu Konferansta kabul edilen kurallarla 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile bugünkü “Türk Boğazları Rejimi” kuruldu. Boğazlar, Türkiye için çok önemlidir. Boğazlar, Türkiye için menfaat değil, varlık, egemenlik ve güvenlik meselesidir.

Montrö Boğazlar Antlaşması'nın maddeleri nelerdir?

- Savaşan Devletlerin savaş gemilerinin Boğazlar'da herhangi bir el koymaya girişmeleri, denetleme (ziyaret) hakkı uygulamaları ve başka herhangi bir düşmanca eylemde bulunmaları yasaktır. - Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir.

Boğazlar hakimiyetini hangi antlaşma sonucu kaybediyor?

Bir şey yapamıyoruz. Hep Lozan Antlaşması yüzünden.” Çeşitli mahallerde çeşitli zevat tarafından dillendirilen bu ifadelerden çıkardığım sonuç şu: “Boğazlarda hiçbir hakimiyet sorunumuz yokken Milli Mücadele idaresi Boğazlar üzerindeki hakimiyetinden vazgeçti, bunun da karşılığında bir çıkarı oldu.”

Bogazlarda tam hakimiyetini hangi antlaşma sonucu kazanmıştır?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923'te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi'nin yerine geçmiştir.