ÖTV 3 sayılı listede neler var?

İçindekiler:

  1. ÖTV 3 sayılı listede neler var?
  2. ÖTV 1 sayılı liste nedir?
  3. ÖTV teminatı nedir?
  4. ÖTV de vergi mükellefi kimdir?
  5. ÖTV hangi hesapta takip edilir?
  6. GTIP numaralarında belirlenen vergi oranları hangi kurum tarafından düzenlenir?
  7. Gümrükte ödenen ÖTV için beyanname verilir mi?
  8. Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi Nedir?
  9. Özel tüketim vergisi kimlerden alınır?
  10. ÖTV nerelerde kullanılır?

ÖTV 3 sayılı listede neler var?

– (III) sayılı listenin A cetvelinde, alkolsüz içecekler ve alkollü içkiler, – (III) sayılı listenin B cetvelinde; puro, sigarillo, sigara, nargile tütünü, enfiye veya çiğnemeye mahsus tütün gibi tütün mamulleri ve makaron, gibi mallar yer almaktadır.

ÖTV 1 sayılı liste nedir?

– (I) sayılı listenin A cetvelinde; akaryakıt ürünleri, doğal gaz, LPG, – (I) sayılı listenin B cetvelinde; akaryakıta katılabilen solvent türevleri, tiner, bazyağ, madeni yağlar ve yağlama müstahzarları, yer almaktadır.

ÖTV teminatı nedir?

ÖTV mükellefiyeti tesis eden şirketler, listede yer alan ürünleri ithal ettiklerinde gümrük idaresine teminat veriyor. Bu listede bulunan malların ithalinde gümrüğe ÖTV ödenmiyor, bunun yerine ithal edilen malların ÖTV tutarı kadar teminat alınıyor.

ÖTV de vergi mükellefi kimdir?

(II) sayılı listedeki mallardan, kayıt ve tescile tabi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştiren, Özel Tüketim Vergisinin mükellefidir. ... ÖTV, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunur.

ÖTV hangi hesapta takip edilir?

(ii)ÖTV'ye tabi malın, yer aldığı listede bulunan ÖTV'ye tabi olacak başka bir malın imalinde kullanılacak bir mal olması halinde ödenen ÖTV, ÖTV Kanununun. 9. maddesi gereğince indirim konusu yapılacaktır. Bu durumda ödenen ÖTV 194 İndirilecek ÖTV hesabına kaydedilir.

GTIP numaralarında belirlenen vergi oranları hangi kurum tarafından düzenlenir?

Bu bağlamda, ülkemizde bir malın Türk Gümrük Tarife Cetvelinin hangi G.T. İ. P. numarasında sınıflandırıldığının belirlenmesinde yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olup, yükümlülerin bu husustaki talepleri bu Bakanlığın Bölge Müdürlükleri tarafından ilgili mevzuatı çerçevesinde sonuçlandırılmaktadır.

Gümrükte ödenen ÖTV için beyanname verilir mi?

ÖTV, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunur. (IV) sayılı listedeki malların ÖTV mükellefleri bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadır.

Özel Tüketim Vergisi Beyannamesi Nedir?

Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. ... Daha önceleri uygulanan “İstihlal Vergisi” ile benzerlik taşımaktadır. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiştir.

Özel tüketim vergisi kimlerden alınır?

Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

ÖTV nerelerde kullanılır?

ÖTV Hangi Ürünlerde Uygulanır ?
  • Bazı lüks ürünlerde (lüks arabalar, mücevherler, lüks mobilyalar, kürk..)
  • İnsan sağlığına zararlı olduğu düşünülen ürünlere (tütün, alkol)
  • Lüks beyaz eşyalarda.
  • Çevreye zarar veren lüks ürünlerde (benzin, kömür, folik asit) uygulanır.