Makulopati ne demek?

İçindekiler:

  1. Makulopati ne demek?
  2. Makula Hastalıkları Nelerdir?
  3. Optik disk piti nedir?
  4. Makula deliği neden olur?
  5. Gözde sarı nokta ne işe yarar?
  6. Makula gözün hangi tabakasıdır?
  7. Gözde makula deliği nedir?
  8. Sarı nokta olanlar nasıl görür?
  9. Gözde zar oluşumu ne demek?
  10. Makula testi nedir?
  11. Maküler görme nedir?
  12. Göz delinmesi nedir?

Makulopati ne demek?

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu, gözün iç kısmında bulunan makula bölgesinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkıyor. Hastalığın birinci sebebinin genetik olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Erkin Kır, ikinci önemli sebep olarak beslenme alışkanlıklarına işaret etti.

Makula Hastalıkları Nelerdir?

Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.

Optik disk piti nedir?

Optik pit, Wiethe tarafından 1882 yılında tanımlanmış olup, nadir görülen konjenital bir anomalidir. Optik pitin optik fissurün tamamlanmamış kapanması nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Sıklıkla optik diskin inferotemporal bölgesinde yerleşimlidir. Sıklıkla asemptomatik olup, görmede azalma yapmamaktadır.

Makula deliği neden olur?

Makula deliğinin nedeni nedir? Makula deliği, yaşlanmanın doğal bir süreci olarak vitreus yapısının bozularak makuladan ayrılması sırasında oluşur. Retina yüzeyinde kalan vitreus kalıntısı kasılıp büzüşerek makula ve foveayı dışa doğru çeker. Bunun sonucunda delik tarzı doku kaybı oluşur.

Gözde sarı nokta ne işe yarar?

Sarı nokta, tıbbi adı ile maküla bölgesi, gözün alıcı tabakası olan retina - ağ tabakasının tam ortasında yer alan, merkezi görmemizi sağlayan bölgesidir. Bir noktaya baktığımızda, o görüntü makülaya ve tam ortasındaki fovea bölgesine düşer.

Makula gözün hangi tabakasıdır?

Makula gözün arka duvarında retina tabakasında 4-5 mm çapındaki bir alandır. Renkli ve hassas görme bu alanda olur. Retina merkezindeki makulada oluşan hassasgörme “merkezi görme”, retina merkezinden uzak k enar bölgelerdeki daha zayıf olan görmeye ise “periferik görme” denir.

Gözde makula deliği nedir?

Makula deliği, görme merkezinin tam ortasında oluşan delinmedir. Makula deliği gelişen hastalarda, görme merkezinde siyah bir leke oluşur ve görmeyi oldukça etkiler. Kişilerin yüzlerini seçme, gazete okuma gibi ayrıntılı görme işlevleri oldukça etkilenir.

Sarı nokta olanlar nasıl görür?

Sarı nokta hastalığı olan kişilerde görme alanının merkezinde, sinir hücrelerinin ölmesiyle birlikte merkezi görme kaybı başlamaktadır. Merkezde başlayan bu görme kaybı zamanla kenarlara doğru genişler. Hastalar merkezde karanlık bir nokta görürken kenarlarda da halka şeklinde görürler.

Gözde zar oluşumu ne demek?

Gözün yaşlanma sürecinde, gözün içini dolduran vitreus dediğimiz yapıda yapısal değişiklikler oluşur. Vitreusta oluşan bu değişiklikler, makula bölgesindeki retinanın iç katlarında degişikler oluşturur ve makulada retina önünde zar oluşumuna yol açabilir.

Makula testi nedir?

Yüksek risk grubundaki kişilerin yaşa bağlı makula hastalığının erken bulgusu olan merkezi görme değişikliklerini önceden saptamasına yardım eden, evde oldukça kolay uygulayabilen bir tarama testi mevcuttur. “Amsler Grid Testi” adındaki bu kareli kağıt testi ile hastalıkla ilgili erken bulgular tespit edilebilir.

Maküler görme nedir?

Makula gözün arka duvarında retina tabakasında 4-5 mm çapındaki bir alandır. Renkli ve hassas görme bu alanda olur. Retina merkezindeki makulada oluşan hassasgörme “merkezi görme”, retina merkezinden uzak k enar bölgelerdeki daha zayıf olan görmeye ise “periferik görme” denir.

Göz delinmesi nedir?

Ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıdır. Dekolman (ayrılma, yerinden ayrılma) öncesi retinada yırtıklar oluşur ve bu duruma retina yırtılması denir.