Yerel özerklik kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Yerel özerklik kavramı nedir?
  2. Yönetimsel özerklik ne demek?
  3. Yerel özerklik neden önemlidir?
  4. Özerklik Yasası nedir?
  5. Avrupa Yerel Yönetimler özerklik Şartı Kaç madde ve bölümden oluşmaktadır?
  6. Mali özerklik koşulları nelerdir?
  7. Özerk spor nedir?
  8. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ne ifade eder?
  9. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ne ifade etmektedir?
  10. Mali Yerelleşme nedir?
  11. Özerklik dönemi ne demek?

Yerel özerklik kavramı nedir?

Merkezden yönetimin sakıncalarını gidermek ve azaltmak için düşünülen " yerel özerklik", kurumların, ülke yararları doğrultusunda kendi hizmetlerini düzenleme hakkına sahip olduğu bir yönetim biçimidir ( Avrupa Kentsel Şartı 1996: 18). Yerel yönetimler karar alma ve aldıkları kararı uygulama hakkına sahiptirler.

Yönetimsel özerklik ne demek?

Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi.

Yerel özerklik neden önemlidir?

Yerel özerklik, yerel bazı kişi ve gruplara çıkar sağlamak amacıyla değil, yerel hizmetlerin hızlı, az maliyetli, kolay ve etkin bir şekilde görülmesi için gereklidir (Çukurçayır, 2002: 87). Keleş'e göre (2006: 52), yerel yönetimlerin özerkliği esasen iki yönlüdür.

Özerklik Yasası nedir?

Özerklik TDK'ya göre, bir kurumun ayrı olan bir yasaya göre kendini yönetme hakkı anlamındadır. Kurumların bir yasaya göre kendini yönetme hakkı, özerklik olarak adlandırılır. ... Herhangi bir kuruluşun bir yasaya göre kendini yönetebilmek hakkına sahip olması, özerklik sözcüğüyle ifade ediliyor.

Avrupa Yerel Yönetimler özerklik Şartı Kaç madde ve bölümden oluşmaktadır?

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şart'ın yapısına bakmak gerekirse, Şart, bir giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, on madde ve otuz paragraftan oluşmaktadır. Burada, özerk yerel yönetim ilkesi ve özerk yerel yönetimin nitelikleri düzenlenmiştir. İkinci bölüm de on iki maddeden oluş- maktadır.

Mali özerklik koşulları nelerdir?

  • MALİ özerklik, yerel yönetimlerin kendilerine has mal varlığına ve gelir kaynaklarına sahip olabilmelerini, kanunların öngördüğü esaslar çerçevesinde kendi organlarının kararlarına dayanarak harcama yapabilmelerini öngörür.
  • Mali özerklik, yerel özerkliğin önemli bir koşulunu oluşturmaktadır.
Daha fazla öğe...

Özerk spor nedir?

Özerk olan federasyonlar, organları genel kurulu tarafından seçimle göreve gelen, her türlü kararlarını kendi organları içerisinde alan, bütçesi genel kurul tarafından onaylanan ve ibra edilen federasyonlardır.

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ne ifade eder?

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ya da Mahalli İdareler Avrupa Antlaşması, Avrupa Konseyi tarafından imzaya açılan, yerel yönetimlerin merkezi otoriteden özerkliğini garanti eden bir anlaşmadır.

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ne ifade etmektedir?

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı (AYOŞ) ile Avrupa'da, yasaların çizdiği sınırlar çerçevesinde kamu işlerini kendi sorumluluğu altında, yerel halkın çıkarları doğrultusunda düzenleyen ve yürüten; merkezi denetimin ya- sayla sınırlandığı; mali açıdan görevleriyle orantılı gelirlere sahip olan, bir yerel yönetim ...

Mali Yerelleşme nedir?

Mali yerelleşme, kamu mali kaynaklarının ve bunların idaresinin merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında paylaşımında, yerel yönetimler lehine politikalar üretilmesini içeren süreci ifade eder. Mali yerelleşmenin temelleri mali federalizm teorisine dayanır. Mali yerelleşme iki farklı şekilde söz konusu olabilir.

Özerklik dönemi ne demek?

Özerklik Dönemi (12-36 aylar): Çocuk yürümeye ve konuşmaya başladığı için anne-baba veya bakıcıya bağımlı kalma ile hareket özgürlüğünü sürdürme arzusu arasında ikilem yaşamaktadır. Çocuklar bu dönemde bencil davranışlar sergileyebilmektedir. 3 yaşında yürümekten çok koşmaya başlamaktadır.