Sarı ilik nerede bulunur?

İçindekiler:

  1. Sarı ilik nerede bulunur?
  2. Sarı kemik iliği ne üretir?
  3. Kemik iliği örneği neden alınır?
  4. Sarı kemik iliği hangi kemiklerde bulunmaz?

Sarı ilik nerede bulunur?

Kırmızı ilik başlıcayassı kemiklerde (göğüs kemiği, kafatası, kaburgalar, omurgalar ve kürek kemikleri gibi) ve uzun kemiklerden olan femur ve humerusun proksimal ucundaki süngerimsi kısımda bulunur. Sarı ilik uzun kemiklerin orta kısmındaki boşlukta bulunur.

Sarı kemik iliği ne üretir?

Alyuvar, akyuvar ve trombositler burada üretilir. Myeloid dokudan zengindir. Sarı kemik iliğinde bazı akyuvarlar üretilir. İçinde çok daha fazla sayıda yağ hücresi olduğu için sarı renklidir.

Kemik iliği örneği neden alınır?

Bu işlemin yapılış amacı kemik iliğinin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığının ve normal şekilde kan hücresi üretip üretmediğinin kontrol edilmesidir. Kemik iliği biyopsisi çoğunlukla burada meydana gelen kanser vakalarının araştırılması amacı ile yapılmaktadır.

Sarı kemik iliği hangi kemiklerde bulunmaz?

Sarı kemik iliği sadece uzun kemiklerde bulunmaktadır. Sarı kemik iliğinin büyük ölçüde yağ hücrelerinden oluşur ve yağ hücrelerinin renginden ötürü bu adı alır. Yeni doğanlarda kemik iliğinin tamamı kırmızı kemik iliğiyken, büyümeyle birlikte, zamanla yerini sarı kemik iliğine bırakmaya başlar.