Parlak kelimesinin mecaz anlamlısı nedir?

İçindekiler:

  1. Parlak kelimesinin mecaz anlamlısı nedir?
  2. Parlak kelimesi türemiş mi?
  3. Sert kelimesinin mecaz anlamı nedir?
  4. Adım türemiş mi?
  5. Yaklaş kökü nedir?
  6. Çıkmak kelimesinin kökü nedir?

Parlak kelimesinin mecaz anlamlısı nedir?

Parlak kelimesi bir sıfat olmasının yanında içerdiği anlamlar; parlayan, temiz, ışıklı ve ışıldayan gibi kelimeler bulunur. Ayrıca parlak kelimesinin mecaz anlamları içerisinde güzel yüzlü oğlan (kaba ve konuşma dilinde) ve göze çarpacak ya da herkesi geçecek kadar başarılı olan anlamları bulunmaktadır.

Parlak kelimesi türemiş mi?

Buna göre: 1.*Ya- kökünden doğrudan doğruya türemiş isimler: yal: “Parlak, mücella, sade, çiplak, alev, aydinlik, yalin, şule” (Kadri 1945: 768).

Sert kelimesinin mecaz anlamı nedir?

Farsçadan dilimize geçmiş olan sert kelimesinin ilk anlamı soğuktur. Orijinal dilinde ''serd'' şeklinde yazılan bu sözcük, kırılıp parçalanması zor olan, dayanıklı ve güçlü anlamına gelir. Mecazi anlamda ise otoriter, taviz vermeyen ve aldığı kararlardan geri adım atmayan kişiler için kullanılır.

Adım türemiş mi?

Eski Türkçe ātım sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *āt- "açmak, adım atmak" fiilinden +Im sonekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

Yaklaş kökü nedir?

Eski Türkçe yak-1 "yaklaşmak, bitişmek" fiilinden +A sonekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *ya-1 "yakın olmak, yanında olmak, bitişmek" fiilinden +Ik- sonekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yakın maddesine bakınız.

Çıkmak kelimesinin kökü nedir?

Bu sözcük Aramice/Süryanice #mly מלי "doldurma" kökünden türetilmiştir.