Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı nedir?

İçindekiler:

  1. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı nedir?
  2. Hukuk Genel Kurul kararı bağlayıcı mı?
  3. Yargıtay Büyük Genel Kurulu nasıl oluşur?
  4. Içtihadı birleştirme kararı geriye yürür mü?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı nedir?

Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının en önemli görevi Yargıtay dairelerinin bozma kararlarına karşı ilk derece mahkemelerinin verdiği direnme kararlarını incelemektir. ... Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup bunlar aleyhine başka yargı mercilerine başvurulamaz.

Hukuk Genel Kurul kararı bağlayıcı mı?

Anılan yasal düzenleme gereğince içtihadı birleştirme kararlarının benzeri (hukuki konularda Yargıtay genel kurulları, daireleri ve adliye mahkemeleri için gerekçeleri ile açıklayıcı, sonucu ile bağlayıcı olduğunda kuşku bulunmamaktadır.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu nasıl oluşur?

MADDE 8. — Yargıtay Büyük Genel Kurulu; Birinci Başkan, birinci başkan- vekilleri, daire başkanları, üyeler ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinden oluşur. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, dairelerden her birinin mevcudu beş itibar edi- lerek toplamının en az üçte ikisi ile toplanır.

Içtihadı birleştirme kararı geriye yürür mü?

Bu nedenle belirli bir yargı alanı olmayan Anayasa Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi gibi yüksek mahkemelerin içtihatları birleştirmesi olmamaktadır (İnan, 1996: 80-81). Ayrıca, içtihatları birleştirme kararları geriye yürümez.