İş kazası ve meslek hastalığı sigortası nedir?

İçindekiler:

  1. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası nedir?
  2. İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan yardımlar nelerdir?
  3. İş kazası ve meslek hastalığı tanımı hangi kanun?
  4. 5510 Sayılı Kanun a göre sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanmak için meslekte kazanma gücünün en az hangi oranda azalmış olması gerekir?
  5. Meslek hastalığının tanımı hangi kanun?
  6. İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili tanımlar nerede yer almaktadır?
  7. Meslek hastalığı ne işe yarar?
  8. Türkiye'de en çok hangi meslek hastalığı görülür?
  9. Işverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazalarını bulundukları yerdeki kolluk kuvvetlerine ne kadar sürede bildirmekle yükümlüdürler?
  10. İşveren iş kazalarını kazadan sonra kaç iş günü içinde sosyal güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır?

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası nedir?

Meslek hastalığına yakalandığı Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılarımıza sosyal güvence sağlayan sigorta türüdür. Bu kapsamda sigortalılarımıza sağlanan haklar; geçici göremezlik ödeneği ve sürekli göremezlik geliridir.

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan yardımlar nelerdir?

İş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar şunlardır: Sigortalıya, geçici göremezlik süresince günlük geçici göremezlik ödeneği verilmesi. Sigortalıya sürekli göremezlik geliri bağlanması. ... İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.

İş kazası ve meslek hastalığı tanımı hangi kanun?

İş Kazası ve Meslek Hastalığı - 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

5510 Sayılı Kanun a göre sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanmak için meslekte kazanma gücünün en az hangi oranda azalmış olması gerekir?

İşçi, kazası veya meslek hastalığı geçirmesi sonucu gördüğü tedavi sonrası meslekte kazanma gününün en az %10'undan yoksun olması durumunda bağlanır. İşçi meslekte kazanma gücünün %10 ile %99,9'u arasında yitirilmesi halinde “sürekli kısmi iş göremezlik geliri” bağlanır.

Meslek hastalığının tanımı hangi kanun?

Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. 5510 sayılı Kanunun 14. maddesine göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli ...

İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili tanımlar nerede yer almaktadır?

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu' nün 11. maddesinde iş kazası ve meslek hastalığının tanımı yapılmıştır. Sigortalının geçirdiği kazanın iş kazası sayılması, tutulduğu hastalığın meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ancak durumlarının bu tanıma uyması ile mümkündür.

Meslek hastalığı ne işe yarar?

Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. 5510 sayılı Kanunun 14. maddesine göre meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli ...

Türkiye'de en çok hangi meslek hastalığı görülür?

Allerjik kontakt dermatit en sık görülen meslek hastalıklarındandır. Temizlikçiler, kuaförler, hemşireler, mutfak işlerinde çalışanlar, inşaat işçileri ve metal endüstrisinde çalışanlarda görülme oranı yüksektir.

Işverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazalarını bulundukları yerdeki kolluk kuvvetlerine ne kadar sürede bildirmekle yükümlüdürler?

Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendinde sayılan sigortalının kazası geçirmesi halinde, işvereni tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma da kazadan sonraki 3 günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.

İşveren iş kazalarını kazadan sonra kaç iş günü içinde sosyal güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır?

İş kazasının bir hizmet akdi içerisinde çalışan bir sigortalının başına gelmesi durumunda işveren bakımından durumun Sosyal Güvenlik Kurumu'na 3 iş günü içerisinde bildirilmesi gerekmektedir.