Alacak hakkı nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Alacak hakkı nedir kısaca?
  2. Alacak hakkı hangi hakka girer?
  3. Alacak hakkı bir ayni hak mıdır?
  4. Alacak hakkinin nitelikleri nelerdir?
  5. Alacak hakkı nasıl doğar?
  6. Alacak hakkı ne zaman doğar?
  7. Alacak hakkı nispi hak mıdır?
  8. Alacak hakkı malvarlığı hakkı mı?
  9. Icra borcu başkasına devredilir mi?
  10. Alacak davası hangi hallerde açılır?
  11. Alacağın muaccel olduğu tarih ne demek?
  12. Nisbi haklar ne demek?
  13. Mutlak ayni hak ne demek?

Alacak hakkı nedir kısaca?

Alacak hakkı, hak sahibi lehine başkasına sorumluluk, görev ya da borç yükleyen haktır. Buna karşın serbestlik hakkı; başkalarına herhangi bir yükümlülük getirmeyen, hak sahibine özgürlük ya da müsaade sağlayan haktır. ... Eğer bir kişi bir başkasına karşı alacak hakkına sahipse diğer kişinin serbestliği sınırlanmıştır.

Alacak hakkı hangi hakka girer?

Bağımsız Haklar : Bağımsız haklar, doğrudan doğruya sahip olunan haklardır. Yani bu hakları kullanmak için başka bir hakka sahip olmak gerekmez. Örneğin mülkiyet hakkı ve alacak hakkı bu tür haklardandır.

Alacak hakkı bir ayni hak mıdır?

Alacak hakkı zamanaşımı rejimine tabidir, ayni haklar değildir. Bir alacak hakkından tek taraflı olarak vazgeçmek mümkün değildir, ibra etmek gerekmektedir.

Alacak hakkinin nitelikleri nelerdir?

 Özellikleri 1.Kural olarak tek taraflı irade beyanıyla kullanılır (istisna:dava yoluyla), 2.Kural olarak koşula bağlanamaz, 3.Hak düşürücü süreye tabidirler, 4.Usulüne uygun biçimde kullanılmakla sona ererler, 5.Y.D.H bir kez kullanılıp sonuç doğurduktan sonra meydana gelen sonuç karşı tarafın rızası olmadan geri ...

Alacak hakkı nasıl doğar?

Alacak hakkı; kanun, sözleşme veya bir işin karşılığı sebebiyle doğar. Alacağın üçüncü şahıslara devri mümkündür. Ancak söz konusu bu devrin yazılı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bütün alacaklar devredilemez, hangi alacakların devredileceği kanunlarla belirtilmiştir.

Alacak hakkı ne zaman doğar?

Bir borç ilişkisi meydana geldiği anda alacak hakkı doğmuş olur. Buna karşılık talep hakkı (talep yetkisi), borcun muaccel olduğu anda doğar. Örnek verirsek; taksitle veya vadeli bir mal satın aldınız, veresiye satış dediğimiz usul ile 1 ay sonra borcumu yerine getireceğim dediniz, satıcı da peki dedi.

Alacak hakkı nispi hak mıdır?

Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır. Nisbi haklar: Bir hukuki ilişki çerçevesinde, belirli bir kişiye veya sınırlı bir grup halindeki belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Alacak hakları nisbi haklardandır.

Alacak hakkı malvarlığı hakkı mı?

para ile ölçülebilen değeri bulunup bulunmaması açısından bakıldığında bir malvarlığı hakkıdır. bir kimseden bir şeyi yerine getirmesini, bir işi yapmasını veya yapmamasını isteme yetkisi sağlar.

Icra borcu başkasına devredilir mi?

Böylece alacakla ilgili olarak devir, icra ve dava işlemlerini de devralan kişi yapma yetkisine sahiptir. Bir icra takibi başlatıldıktan sonra da, takibe konu olan hakkın devredilmesi mümkündür. söz konusu devir işlemi icra dairesinde yapılabilir.

Alacak davası hangi hallerde açılır?

Borç ilişkisi ile borçlanan borçlu borcunu ödemek durumundadır. Borçlu muaccel olan borcunu zamanında ödemezse ve ödeme günü geçer, ödeme günü geçtiği halde ödememekte direnirse alacaklı alacağını tahsil etmek için şartlar oluştuğu takdirde alacak davası açabilir.

Alacağın muaccel olduğu tarih ne demek?

Muaccel vadesi gelmiş olan ve ödenmesi gereken ya da talep edilebilen anlamına gelmektedir. Muacceliyet kelimesi ise borç ve alacak ilişkisinde, borcun vadesinin dolması ve borçludan bu borcun istenebilecek hale gelmesine denmektedir.

Nisbi haklar ne demek?

Nisbi haklar herkese karşı değil belli bir kişiye veya belli bir topluluğa karşı ileri sürülebilen haklardır. Bu haklar sadece ilgilendiren kişi ve kişileri bağlar. Bu kişiler dışındaki bireylerden hakkın karşılanması istenmez.

Mutlak ayni hak ne demek?

Mutlak haklar: sahibine maddi veya maddi olmayan bütün mallar üzerinde en geniş yetkileri veren ve herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. ... Ayni haklar: maddi mallar (eşyalar) üzerinde sahibine geniş yetkiler veren ve herkese karşı ileri sürülebilen haklardır.