Bağlaçlı cümle nedir?

İçindekiler:

  1. Bağlaçlı cümle nedir?
  2. Yapısına göre cümle nedir?
  3. Bir sözcüğü nasıl bağlaç olur?
  4. Ile sözcüğü edat mı?

Bağlaçlı cümle nedir?

Bağlı cümle, bağlaçlar ile birbirine bağlanmış birden fazla cümleden oluşan cümle grubudur. Bağlı cümlede cümleler birbirine ama, ancak, fakat, lakin, ne var ki, ne yazık ki, yalnız, çünkü, oysa, oysaki, mademki, ve, veya, ne ... ne ..., hem ... hem ..., halbuki gibi bağlaçlarla bağlanır.

Yapısına göre cümle nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere bağlaçlarla birbirine bağlanan cümleler, cümle türlerinin bir alt başlığı olan bağlı cümleleri oluşturmaktadır. ... İşte bu cümlenin yapısı “bağlı cümle” olarak kabul edilmelidir. Bağlı cümlelerde en az iki yargı olmak zorundadır ve yüklemler “çünkü, ama, fakat, yalnız, ne …

Bir sözcüğü nasıl bağlaç olur?

Bağlaç Nedir? Cümle içinde aynı görevde olan ya da anlamca birbiri ile ilgisi bulunan sözcükleri, sözcük gruplarını, anlam bakımından birbiri ile ilgili cümleleri bağlayan sözcüklere “bağlaç” denir.

Ile sözcüğü edat mı?

Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç olduğunu anlayabiliriz: "İle" yerine "ve" getirilebiliyorsa; "ile" bağlaçtır. (Birincisinde "ve" gelebildiği için bağlaç; ikincisinde "ve" kullanılamadığı için edattır.) "Yalnız, ancak" kelimeleri yerine "ama" bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır.