Mevlevi tarikatı nerede kuruldu?

İçindekiler:

  1. Mevlevi tarikatı nerede kuruldu?
  2. Mevlevihaneler ne zaman kuruldu?
  3. Kudretullah Efendi kimdir?
  4. Manisa Mevlevihane nerede?
  5. Mevlevi tarikatının kurucusu kimdir?

Mevlevi tarikatı nerede kuruldu?

Anadolu beylikleri döneminden Osmanlı'nın son dönemlerine kadar aktif bir şekilde toplumu ve sarayı etkilemiş olan mevlevi tarikatının en yoğun olduğu bölge Mevlana'nın da şehri Konya olmuştur. Mevlana'nın ölümü ardından mezarının olduğu yere bir türbe yapılmasıyla beraber Konya, mevleviliğin merkezi hâlini almıştır.

Mevlevihaneler ne zaman kuruldu?

Mevlevihane, Mevlevi tarikatına mahsus tekkelere verilen addır. 13. asırda Mevlânâ Celâleddin Rûmi'nin oğlu Sultan Veled tarafından kurulan, fikirlerinden etkilenen Mevlevî tarikatına mensup Mevlevilerin zikir ve devran âyinleri yaptıkları tekkedir.

Kudretullah Efendi kimdir?

Muhammed Kudretullah lutf-u haydar. Aynı türbede bulunan Halet Efendi de Sultan II. Mahmut devrinin ünlü devlet adamlarındandır. Asıl ismi Mehmet Sait olup, Halet Efendi ismi ile tanınmıştır. İstanbul'da 1760 yılında doğmuş, 1823 yılında Konya'da idam edilmiştir.

Manisa Mevlevihane nerede?

Spil Dağı'nın kuzey eteklerinde şehre hakim bir konumda yer alan Manisa Mevlevihanesi, Saruhan Bey'in torunu İshak Çelebi tarafından inşa ettirilen Ulu Cami Külliyesi'nin parçasını oluşturmaktadır.

Mevlevi tarikatının kurucusu kimdir?

Muhammed Sultan Bahaeddin Veled, (d. 'da Karaman ö. ) büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu. Mevleviliğin asıl kurucusu ve ikinci piri.