Divanı Tuğra başkanına ne denir?

İçindekiler:

  1. Divanı Tuğra başkanına ne denir?
  2. Divan ı Pervane ne iş yapar?
  3. Emir-i ariz nedir?
  4. Selçuklularda pervane ne demek?
  5. Emir-i Dad kime denir?
  6. Tarihte pervane ne demektir?
  7. Emîr-i Dad nedir kısaca bilgi?

Divanı Tuğra başkanına ne denir?

Bu divanın başkanına Müstevfi denirdi.

Divan ı Pervane ne iş yapar?

Pervaneci, has ve tımarla ilgili tevcih atı yapar; buna dair menşur ve beratları hazırlayan dairenin başında bulunur. Berat ve menşurlara da pervane denir. Pervaneci, divan, hazine, tımar ve hediyelerle ilgili fermanları inceleme ve gereğini yapmakla görevlidir.

Emir-i ariz nedir?

Maliye işlerine Müstevfî, has ve tımarların verilmesi ve defterlerin tutulmasına Pervane, ordunun maaş ve levazım işlerine Emîr-i Arız, hükümdarın ferman ve emirlerinin hazırlanmasına Tuğraî, maliye ve idare ile ilgili kontrolör işlerine Müşrîfi Memalik bakardı.

Selçuklularda pervane ne demek?

PERVÂNECİ i. târih. Selçuklular'da arâzi defterlerine bakmak, has ve tımarla ilgili menşur ve beratları hazırlamak vb. işleri yapmakla görevli kimse, nişancı, tevkîî.

Emir-i Dad kime denir?

Selçuklular'da başta devlet aleyhine işlenen cürümler olmak üzere şer'î davaların dışındaki örfî davalara hükümdar adına bakan görevli.

Tarihte pervane ne demektir?

[1] Geceleri ışık çevresinde dönen küçük kelebek, kepenek. [2] Döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki veya ikiden çok kanattan yapılmış alet, uskur. [3] (tarih) Selçuklularda ve İlhanlılarda has, zeamet, tımar ile ilgili olarak verilen ferman.

Emîr-i Dad nedir kısaca bilgi?

Selçuklular'da başta devlet aleyhine işlenen cürümler olmak üzere şer'î davaların dışındaki örfî davalara hükümdar adına bakan görevli.