Hırsızlık suçunun manevi unsuru nedir?

İçindekiler:

  1. Hırsızlık suçunun manevi unsuru nedir?
  2. Açıktan hırsızlık ne demek?
  3. Açıktan hırsızlık uzlaşmaya tabi mi?
  4. Tüzel kişi suçtan zarar gören olabilir mi?

Hırsızlık suçunun manevi unsuru nedir?

Hırsızlık suçunun manevi unsuru, özel kast olarak gösterilmiştir. Fail, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla, zilyedinin rızası olmaksızın taşınır bir malı bulunduğu yerden almış olmakla hırsızlık suçunun manevi unsurunu tamamlamış sayılır.

Açıktan hırsızlık ne demek?

Açıkta bırakılmış eşya, mağdurun yaşadığı özel alanlar dışında kalan cadde, sokak, park, bahçe, sahil kenarları ve bu gibi yerlere benzeyen halka açık yerlerde bırakılan eşyayı tarif etmektedir. Hırsızlık suçunun basit temel şekli, TCK md. 141'de düzenlenen açıkta bırakılan eşya hakkındadır.

Açıktan hırsızlık uzlaşmaya tabi mi?

Basit hırsızlık Suçu (m. 141). Ayrıca nitelikli hırsızlık suçu (m. 142/1, 2, 3) TCK md. 167/2'de belirtilen kişiler aleyhine işlenirse uzlaştırmaya tabi olan suçlardandır. Hırsızlık suçlarında daha az cezayı gerektiren haller de uzlaşma kapsamına giren suçlardandır (m.144/1).

Tüzel kişi suçtan zarar gören olabilir mi?

Yasa maddenin lafzından da anlaşıldığı üzere bu suçun mağduru ancak fiilin işlendiği sırada hayatta olan bir gerçek kişi olabilir. Diğer bir ifade ile tüzel kişiler bu suçun mağduru olamazlar. Suçun mağduru gerçek kişiler olabileceğinden, tüzel kişiler bu suçta ancak zarar gören konumunda olabilir.