Takas Çekleri ne zaman hesaba geçer?

İçindekiler:

  1. Takas Çekleri ne zaman hesaba geçer?
  2. Çek vurulması ne demek?
  3. Çek belirlenen süreler içinde ibraz edilmezse keşideci ne yapar?
  4. Çek cirosu ne zaman geçersiz sayılır?

Takas Çekleri ne zaman hesaba geçer?

İade dağıtım işlemlerinin tamamlanmasını takiben üyelerin ertesi gün sisteme ödemeleri gereken net nakit borç/alacak bilgileri mutabakat dosyası ile üyelere bildirilir. Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.

Çek vurulması ne demek?

Çekin karşılıksız olduğu banka tarafından çek üstüne yazılmalıdır. İbraz edilen çek, herhangi bir sebeple ödenmediği takdirde, muhatap banka, çek üzerine “ödenmemiştir” yazarak hamiline iade eder.

Çek belirlenen süreler içinde ibraz edilmezse keşideci ne yapar?

Süresinde ibraz edilmeyen çek kambiyo senedi özelliğini yitireceğinden hamil çekin ödenmemesi durumunda ortaya çıkacak olan hukuki süreçte ileri sürebileceği haklarını yitirir. Diğer bir deyişle 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu 167. Maddesi gereği kambiyo senetlerine özgü takip hakkından mahrum olur.

Çek cirosu ne zaman geçersiz sayılır?

Hakkı birbirine bağlı ciro, öncelikle ilk cironun lehtar tarafından yapılmış olmasını gerektirir. İlk ciroda lehtar imzası yoksa ciro zinciri düzensiz demektir. Ciro zincirinde bir kopukluk olması halinde bu noktadan sonra yapılan diğer cirolar geçersiz olur.