Çekte ibraz süreleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Çekte ibraz süreleri nelerdir?
  2. Çek erteleme süresi kaç gündür?
  3. Aynı kıtada ancak farklı ülkede ödenecek Çekte ibraz süresi ne kadardır?
  4. Çekte zamanaşımı süresi ne kadardır?
  5. Çekte zamanaşımı süresi ne zaman 3 yıl oldu?
  6. Hamilin açacağı davalar ibraz suresinin bitiminden itibaren kaç ay geçince zaman aşımına uğrar?
  7. Çekin alındığı banka şubesi Bucak ile keşide yeri Burdur ise keşide tarihinden itibaren kaç gün içinde ibraz edilmesi gerekir?
  8. Çek ne zaman bankaya ibraz edilir?

Çekte ibraz süreleri nelerdir?

Çeklerin ibrazı için belli süreler öngörülmüştür, bu süreler; Çek düzenleme yeri olan şehirde ödenecekse “10 gün”; Çek düzenleme yeri olan şehirden başka bir şehirde fakat aynı kıtada ödenecekse “1 ay”; ve, Ayrı kıtalarda çekilip ödenecek olan çeklerde ibraz süresi “3 ay”dır.

Çek erteleme süresi kaç gündür?

Çek kanunda düzenlenen 10 gün, 1 ay ve 3 aylık ibraz süresi, hamile yani alacaklıya düzenleme tarihinden sonra çeki ibrazında yaşanacak herhangi bir nedenden ötürü hak kaybına uğramaması için verilmiş bir süre olup, alacaklı çekin düzenlenmesinden 1 ya da 9 gün sonra da çeki bankaya ibraz edebilir.

Aynı kıtada ancak farklı ülkede ödenecek Çekte ibraz süresi ne kadardır?

Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır. Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek: Düzenlenme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise bir ay, Ayrı kıtalarda ise üç ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

Çekte zamanaşımı süresi ne kadardır?

TTK m.814- (1) Hamilin, cirantalarla, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Çekte zamanaşımı süresi ne zaman 3 yıl oldu?

Çeklerde zamanaşımını 6 aydan 3 yıla çıkaran kanun maddesi 3.2.2012 tarihinde değişti. Yani elinizdeki çekin ibraz süresi bu tarihten önce ise 6 ay, sonra ise 3 yıllık zamanaşımı süresine tabisiniz.

Hamilin açacağı davalar ibraz suresinin bitiminden itibaren kaç ay geçince zaman aşımına uğrar?

ÇEKTE ZAMANAŞIMI TTK md. 814: 1-“Hamilin , cirantalarla, düzenleyen ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Çekin alındığı banka şubesi Bucak ile keşide yeri Burdur ise keşide tarihinden itibaren kaç gün içinde ibraz edilmesi gerekir?

Çek keşide edildiği yerde ödenecekse 10 gün, keşide edildiği yer dışında başka bir yerde ödenecekse 1 ay ve kıtalar arasında ise 3 ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

Çek ne zaman bankaya ibraz edilir?

2. Yukarıdaki hesaplamalar ibraz süresi 10 gün olan, yani çekin keşide/düzenleme yeri ile çeki veren banka şubesinin bulunduğu şehir aynı ise geçerlidir. Eğer bu yerler farklı ise 10 günlük süre 1 aya çıkmaktadır.