Afganistan ile dostluk antlaşması ne zaman imzalanmıştır?

İçindekiler:

  1. Afganistan ile dostluk antlaşması ne zaman imzalanmıştır?
  2. Moskova Antlaşması ile hangi sehir serbest liman oldu?
  3. Türk Afgan Dostluk Antlaşması hakkında neler söylenebilir?
  4. Lozan Barış Antlaşması'nı hangi meclis onayladı?
  5. Lozan Barış Antlaşması'nı kaçıncı TBMM onayladı?

Afganistan ile dostluk antlaşması ne zaman imzalanmıştır?

Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması, tarihinde müzakere için Moskova'da bulunan Türk heyeti ile yeni kazanmış bulunan Afganistan temsilcileri arasında imzalanan dostluk antlaşmasıdır. Antlaşma 10 maddeden oluşmaktadır.

Moskova Antlaşması ile hangi sehir serbest liman oldu?

Rusya, Misak-ı Milli ve yeni Türk Devleti'ni tanıyan ilk Avrupa devleti olmuştur. İtilaf devletlerini oldukça rahatsız eden bu yakınlaşma Moskova antlaşmasıyla perçinlenmiştir ve bu antlaşmayla Batum, Türkiye'nin liman hizmetinden yararlanması şartıyla Gürcistan'a bırakılmıştır.

Türk Afgan Dostluk Antlaşması hakkında neler söylenebilir?

Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması, tarihinde müzakere için Moskova'da bulunan Türk heyeti ile yeni kazanmış bulunan Afganistan temsilcileri arasında imzalanan dostluk antlaşmasıdır. ... Türkiye ve Afganistan arasında zaten mevcut olan dostluk bağlarının daha da kuvvetlendirileceğini kararlaştırmışlardır.

Lozan Barış Antlaşması'nı hangi meclis onayladı?

TBMM'nin 23 Ağustos 1923'te onayladığı Lozan Barış Antlaşması, öbür ülkelerin de onaylamasıyla 6 Haziran 1924'te yürürlüğe girdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli bir adım olan bu antlaşma, aynızamanda I. Dünya Savaşı' sona erdiren antlaşmalar içinde tek onurlu belgedir.

Lozan Barış Antlaşması'nı kaçıncı TBMM onayladı?

I. TBMM tarafından imzalanan, II. TBMM tarafından onaylanan antlaşmayla, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ve Misak-ı Milli, itilaf devletleri tarafından resmen tanındı ve kabul edildi, Sevr Antlaşması geçersiz hale geldi.