Bu d nedir?

İçindekiler:

  1. Bu d nedir?
  2. Bu d ne demek Osmanlıca?
  3. Bu d u mücerret ne demek?
  4. Bu d i mutlak ne demek?
  5. Tefsirde mutlak ne demek?
  6. Tasavvufta varid ne demek?
  7. Mutlak lafız ne demek?
  8. Mutlak Mukayyede Hamledilir ne demek?

Bu d nedir?

Bu'd genel olarak "iki şey arasındaki en kısa mesafe" (boyut, imtidâd) diye tarif edilir. Kelâm ilminde bu'd, halâ* ile aynı mânada olmak üzere, gerçek varlığı olmamakla birlikte, cisimde bulunduğu veya kendi başına var olduğu farzedilen ve cismin kendisine bürünmesine elverişli olduğu düşünülen itibarî bir boyuttur.

Bu d ne demek Osmanlıca?

bu'd / بعد / بُعْدْ (Çoğulu: Eb'ad) Uzaklık. Baid olma. Aralık. Geo: Bir cismin uzunluk, genişlik ve derinliği.

Bu d u mücerret ne demek?

BUUT – BUUD – BU'D Ayverdi). 2. Cisimlerin ölçülmesinde söz konusu olan uzunluk, derinlik ve genişlikten her biri, boyut. ѻ Bu'd-ı mücerret (mutlak): Belli bir ölçüyle kayıtlı olmayan boyut, uzay, fezâ: Nücûm-ı nâmütenâhî bütün çalışmakta / Sükûn tasavvuru kābil mi bu'd-ı mutlakta (Mehmet Âkif).

Bu d i mutlak ne demek?

Sınırsız uzaklık.

Tefsirde mutlak ne demek?

Kur'an ve hadis metinlerinin yorumu konusunda fıkıh usulünde geliştirilen terminoloji içinde önemli bir yere sahip olan mutlak ve mukayyed lafzın delâletinin vasıf, şart, zaman, mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılmış olup olmadığını belirten bir kavram çiftidir.

Tasavvufta varid ne demek?

Varidat: Kalbe gelen içe doğan ve insanın gönlüne düşen (varid olan) şey demektir ki daha ziyade çoğul olarak “varidat” şeklinde kullanılır.

Mutlak lafız ne demek?

“Muayyen olmayan ferdi veya fertleri ifade etmek üzere sevk edilmiş ve herhangi bir sıfatla kayıtlanmamış lafza “ mutlak denir.

Mutlak Mukayyede Hamledilir ne demek?

Buna göre hüküm ve sebebin aynı olması halinde mutlak mukayyede hamledilirken; hüküm ve sebebin farklı olması; hükümlerin farklı ve sebeplerin aynı olması halinde ise ittifakla hamledilmez. ... Cumhura göre mutlak mukayyede hamledilir.