Gülşen'i şuara tezkiresi midir?

İçindekiler:

  1. Gülşen'i şuara tezkiresi midir?
  2. Ahd i tarafından yazılan tezkire nedir?
  3. Teşrifatüş Şuara kimin eseri?
  4. Tezkireler bugünkü tiyatro eserlerin yerini tutar mı?
  5. Ahdi kimin eseri?
  6. Bağdatlı ahdi ne zaman istanbul'a geldi?

Gülşen'i şuara tezkiresi midir?

Tezkire, klasik türk edebiyatı şair ve yazarların şiirlerini ve hayatlarını kapsayan edebiyat antolojisi görevi gören bir kitaptır. Anadolu sahasında ilk tezkire Sehi Bey'e ait olup Heşt Behişt (sekiz cennet) ismini taşımaktadır. Bunun dışında Latifi tezkiresi, Ahdi'nin Gülşen-üş Şuara isimli tezkireleri de ünlüdür.

Ahd i tarafından yazılan tezkire nedir?

Ahdî, Gülşen-i Şu'arâ adlı tezkiresi ile bilinen aynı zamanda şiirleri de bulunan 16. asrın tanınmış şair ve yazarlarındandır. Asıl adı Gelibolulu Âlî ve Beyanî'ye göre Ahmed, Âşık Çelebi ve Riyazî'ye göre Mehdî'dir. Ahdî kendi tezkiresinde adını Ahdî ibnü Şemsî-i Bağdâdî olarak kaydetmiştir.

Teşrifatüş Şuara kimin eseri?

Güfti ve Tesrifatü'ş Şu'arası - Kaşif Yılmaz | kitapyurdu.com.

Tezkireler bugünkü tiyatro eserlerin yerini tutar mı?

Divan edebiyatındaki tezkire, günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır.

Ahdi kimin eseri?

Âşık Çelebi, 971'de (1564) müsveddesini tamamladığı sırada tezkiresinde henüz yer bulmamış olan Ahdî'yi, eserinde iyi bir araştırma yürüterek zengin bir şair kadrosu tesbit edebilmiş olması bakımından takdirle karşılar.

Bağdatlı ahdi ne zaman istanbul'a geldi?

Bağdat şairlerinin çoğunda olduğu gibi Ahdî de pâyitaht İstanbul'a gitmek sevdasına düşerek bir şair arkadaşı ile birlikte 960'ta (1553) on bir sene kadar sürecek bir yolculuğa çıkar.