Gdo'lu Ürünler neden zararlı?

İçindekiler:

  1. Gdo'lu Ürünler neden zararlı?
  2. GDO zararlı mıdır?
  3. Gdo nasıl elde edilir?
  4. Ilk Gdo'lu ürün hangisi?
  5. GDO ne zaman başladı?
  6. Canlının genetik yapısı nasıl değiştirilir?

Gdo'lu Ürünler neden zararlı?

GDO'lu ürünlerin alerjik ve toksik olabildiği bilinmektedir. Gen aktarımıyla birlikte yeni genin özellikleri alerjik ve toksik etkilere yol açabilir. İngiltere'de GDO'lu soya nedeniyle 1998 yılında soya alerjisi sıklığı yüzde 50 artmıştır.

GDO zararlı mıdır?

GDO pek çok bilim adamı tarafından zararlı kabul edilmekte. GDO kendinde olmayan, başka bir özelliğe sahip bir ürün üretir. Bu ürün çeşitli hormonlar olabilir. Bu yüzden onu tüketen veya o organizma ile etkileşimde olan canlıları ve çevreye olumsuz etkiler de yayabilir.

Gdo nasıl elde edilir?

GDO'lar (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar), biyotekno- lojik teknikler kullanılarak genetik yapıları değiştirilerek, geliştirilmiş ürünlerdir. Transgenik ya da biyotek ürünler de GDO'lu ürünler yerine kullanılabilmektedir. İki önemli buluş, Modern Bitki Biyoteknolojisi'nin temelini oluşturmaktadır.

Ilk Gdo'lu ürün hangisi?

Çinlilerin 1980'li yılların sonunda tütünde rastlanan bir hastalığa karşı deneme amaçlı başlattıkları GDO çalışmaları kısa sürede ABD tarafından fark edildi ve 1994 yılında ilk GDO'lu tarım ürünü olan 'flavr savr' domatesi piyasaya çıktı. Ardından da GDO'lu ürünler yaygınlaştı.

GDO ne zaman başladı?

1988 | ABD Gıda ve İlaç Dairesi, genetiği değiştirilmiş mikrobiyal enzimlere GDO'ların gıda üretimindeki ilk uygulaması olarak izin verdi. 1990'lı yılların başında, mikroorganizmalara yerleştirilen genlerle, peynir üretiminde ihtiyaç duyulan kimozin enzimi bazı ülkelerde onaylandı ve kullanılmaya başlandı.

Canlının genetik yapısı nasıl değiştirilir?

Moleküler biyologlar tarafından kullanılan bu gen değiştirme tekniklerinin başında genetik rekombinasyon (genlerin yeniden düzenlenmesi) bulunmaktadır. Basitçe "genlerin karılması" olarak düşünülebilecek olan bu metot sayesinde genler, bilim insanlarının dilediği şekilde yeniden yaratılabilir.