Edebiyatta rind ne demek?

İçindekiler:

  1. Edebiyatta rind ne demek?
  2. Rind i ne demek?
  3. Rind adam ne demek?
  4. Divan şiirinde rind ne demek?
  5. Rind ve zahid ne demek?
  6. Kürtçe rind ne demek?
  7. Rind i Şeyda ne demek Osmanlıca?
  8. Rind ne demek Kubbealtı?
  9. Divan edebiyatında Zâhid ne demek?
  10. Rind tavır ne demek?
  11. Rindu Zahid turu nedir?

Edebiyatta rind ne demek?

Rind, dünya işlerine önem vermeyen kimse, kalender, gönül eri. Çoğulu rindân'dır. Bu yolda yazılmış şiirler de rindâne sözcüğüyle nitelenir. Rindlik “Divan şairlerinin hüviyyetidir.

Rind i ne demek?

(ﺭﻧﺪ) i. (Fars. rind) Görünüşe ve dünya işlerine kıymet vermeyen, kurallardan uzak, bütün varlığı kendi iç dünyâsına göre değerlendiren, gönül gözüyle gören, hoş görülü, kalender, içkiye düşkün ve derbeder görünüşünün aksine ârif, hakîm, gönül ehli kimse: Bilme cihan umûrunu rind-i cihân isen (Şeyh Gālib'den).

Rind adam ne demek?

Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılan rind kelimesi, Farsça kökenlidir. Bazı kaynaklarda ''rint'' şeklinde yazılan bu sözcük, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve dünya nimetlerine önem vermeyen dervişler için kullanılır. Tasavvufta rind ile zahid sürekli çekişme halindedir.

Divan şiirinde rind ne demek?

Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir.

Rind ve zahid ne demek?

Rind; samimiyeti, hoşgörüsü, dürüstlüğü, kanaatkârlığı, dış görünüşe önem vermemesi ve derinliğiyle anılırken zâhid; riyakârlık, kabalık, yalancılık, aç gözlülük, şekilcilik ve yüzeysellikle kendinden söz ettirir. Rind, irfana yani gönül bilgisine önem verirken zâhid aklı öne çıkarır.

Kürtçe rind ne demek?

Kürtçe'de güzel demek.

Rind i Şeyda ne demek Osmanlıca?

Rind- i şeyda gibi ötermiş çölün ıssızlığında. ' uzun zamandır bunu kullanıyorum.bir şiiirde karşılaşmıştım galiba kelime anlamıda ' çılgın aşık ' demek...

Rind ne demek Kubbealtı?

RİNDAN. (ﺭﻧﺪﺍﻥ) i. (Fars. rind ve çoğul eki -ān ile rindān) Rint kimseler, rintler: Solmuş çemenin gülleri bülbülleri hâmûş / Düşmüş yine meyhâneye rindân-ı kadeh-nûş (Nâilî). Eylemez aslâ çü âb-ı telh ü şîrin imtizâc / Birbiriyle olsa da zühhâd u rindan âşinâ (Fıtnat Hanım).

Divan edebiyatında Zâhid ne demek?

Zahit; kaba sofu demektir. Divan şiirinde Allah'ın buyruklarını yerine getirmekle birlikte, şüpheli şeylerden de kaçınan kişidir.

Rind tavır ne demek?

Rind, geçmiş İslam toplumlarında her tabaka arasında ortaya çıkabilen ve hakim tavırlardan farklı kendine özgü bir yaklaşım sahibi olan, antik dönemin kinik filozoflarına benzer özelliklerle ön plana çıkan insan tipi.

Rindu Zahid turu nedir?

Rind ü Zâhid Fuzûlî'nin Farsça mensur bir eseri olup içerisine yer yer 75 rubaî, 54 kıt'a, 18 beyitlik bir mesnevî, bazı beyitler ve bir mısra serpiştirilmiştir. Eserin adı Kâtib Çelebi'nin Keşfü'z-zünûn'da Muhâvere-i Rind ü Zâhid, Leningrad Asya Müzesi'ndeki külliyatta ise Risâle-i Rind ii Zâhid olarak kayıtlıdır.