Termometre ne için kullanılır?

İçindekiler:

  1. Termometre ne için kullanılır?
  2. Hangi termometre hangi sıcaklıkları ölçer?
  3. Termometre nedir ve çeşitleri nelerdir?
  4. Genişlemeli termometre nedir?
  5. Sıvılı termometre hangi prensibe göre çalışır?
  6. Metal termometre nasıl çalışır?

Termometre ne için kullanılır?

Vücut sıcaklığını ölçmede kullanılır. 35 santigrat derece ile 42 santigrat derece arasındaki sıcaklıkları 1/10 incelikle ölçer. Bu termometrelerin haznesi ile kılcal borunu birleştiği yerde bir boğum bulunur. Vücut sıcaklığı ölçüldükten sonra termometre sapından tutularak sallanır.

Hangi termometre hangi sıcaklıkları ölçer?

Cıvalı ve alkollü termometreler ile ölçülemeyen sıcaklık değerlerini ölçmek için metal termometreler kullanılır. Metal termometreler 1600oC sıcaklığa kadar olan yüksek sıcaklıkları ölçebilir....

  • Cıva –39oC` ta donar, 357oC`de kaynar. ...
  • Çok soğuk kış günlerinde cıvalı termometreler kullanılmaz.

Termometre nedir ve çeşitleri nelerdir?

Termometre bulunduğu ortamın sıcaklığını ölçen bir aletin adıdır. ... Termometrelerin farklılık gösterdiği birimler ve aletler ise şöyledir ; Civalı, Etil Alkollü veya Metal Termometre / sıvılı ve katı olarak çeşitleri olabilmektedir.

Genişlemeli termometre nedir?

Haznedeki akışkan sıcaklıkla ısıl genleşmesinin oluşturduğu basıncın ölçülmesine dayanır. Bu termometrelere akışkan genişlemeli termometreler de denir. Kılcal boruları 20 m olabilir. Katı cisimlerin sıcaklıkla doğrusal uzama prensibine dayanır.

Sıvılı termometre hangi prensibe göre çalışır?

Termometrenin çalışma prensibi bir sıvının sıcaklıktaki artışla orantılı bir şekilde genleşmesine dayanır. Sadece sıcak ortamlarda kırmızı cıva yükselir ama soğuk ortamlarda kırmızı cıva düşer. Dış ortamda bulunan termometre havanın ne kadar sıcak ya da soğuk olduğunu gösterir.

Metal termometre nasıl çalışır?

metal termometreyi oluşturmak için önce bir metal çifti oluşturmamız gerekir ve bu metal çiftinin bir ucu herhangi bir yere sabitlenir. Sonrasında ise bükülme oranlarını tespit etmemiz gerekmektedir. ... Metal termometreler en fazla 1600 santigrat dereceyi ölçebilir. Genellikle fırınlarda ve fabrikalarda kullanılmaktadır.