Arz ve rica ne demek?

İçindekiler:

  1. Arz ve rica ne demek?
  2. Üste rica mı arz mı?
  3. Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim ne demek?
  4. Bilgilerinizi rica ederim nerede kullanılır?
  5. Dilekçe arz olunur diye biter mi?
  6. Arz olunur mu arz ederim mi?
  7. Dilekçe hakkı ne gibi durumlarda kullanılır?

Arz ve rica ne demek?

Resmi usullere göre 'üst', 'ast'a yazı yazarken 'Rica ederim' ibaresini kullanıyor; tam tersi durumlarda ise 'Arz ederim' deniliyor. Bu nedenle vatandaşlar için de kamu kurumlarına dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunluluğu bulunuyor.

Üste rica mı arz mı?

Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim ne demek?

resmi işlemlerde üst makamlara yazılan herhangi bir yazının sonuna eklenmesi gerekli görülen cümle. dua sonlarındaki amin gibidir. ... ilgili cümlede söylenmek istenen şey "bilgilerinizi sunarım" değil "bilgilerinize sunarım" olduğundan doğru kullanımı da bilgilerinize arz ederim şeklindedir.

Bilgilerinizi rica ederim nerede kullanılır?

eğer üstünüze bilgi sunuyosanız; bilgilerinize sunarım veya bilgilerinize arz ederim denir. eğer yüksek bir merciden bi iş talep ediyorsanız: gereğinin yapılmasını arz ederim denir. eğer astlarınıza bilgi veriyorsanız: bilgi edinilmesini rica ederim denir.

Dilekçe arz olunur diye biter mi?

Yönetmelik taslağında vatandaşlara gönderilen yazılar 'Saygılarımla', 'İyi dileklerimle' gibi saygı ifadeleri ile bitirilecek. ... Bu nedenle vatandaşlar için de kamu kurumlarına dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunluluğu bulunuyor.

Arz olunur mu arz ederim mi?

Hiyerarşik olarak alt makamlarla yapılan yazışmalarda 'rica ederim', üst ve aynı düzeydeki makamlarla yapılan yazışmalarda 'arz ederim' ifadesi kullanılır. Dağıtımı üst, aynı ve alt, her üç düzeyde makama birlikte yapılan yazışmalarda 'arz ve rica ederim' veya 'arz / rica ederim' ifadesi kullanılır.

Dilekçe hakkı ne gibi durumlarda kullanılır?

Kısaca istekte bulunmak, şikayet ve teşekkür etmek amaçlarıyla dilekçe yazılır....Dilekçe yazmanın gerekli olduğu durumlara baktığımızda şunları görüyoruz:
  • Hukuk ile ilgili konularda ( davalar vb.)
  • Banka ile ilgili işlemlerde ( kredi masrafını geri almak gibi)
  • Eğitim ile ilgili konularda ( okulun dekanlığına vb.)