Hava yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?

İçindekiler:

  1. Hava yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?
  2. Solunum hastalıkları hangi yollarla bulaşır?
  3. Solunum yolları hangileri?
  4. Virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıklar nelerdir?
  5. Bulaşıcı hastalıkların temel niteliği nedir?
  6. Üst ve alt solunum yolları nelerdir?
  7. Damlacık yoluyla bulaşma nedir?
  8. Temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için nelere dikkat edilmelidir?
  9. Tetanoz su ve besinlerle bulaşır mı?
  10. Kirli su ve besinler hangi bulaşıcı hastalıklara neden olur?
  11. Su olmazsa hangi hastalık olur?

Hava yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?

Hava Yolu ile Bulaşan Hastalıklar Nezle (soğuk algınlığı), • Grip, • Verem, • Bademcik iltihabı (streptekok anjini), • Suçiçeği, • Kızamık, • Kızamıkçık, • Kabakulak, • Boğmaca, Difteri (kuş palazı), • Menenjit.

Solunum hastalıkları hangi yollarla bulaşır?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Solunum yolları hangileri?

Solunum sistemini oluşturan organlar üst ve alt solunum yolları olmak üzere ikiye ayrılır. Burun ve yutak üst solunum yollarını meydana getirir. Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler alt solunum yollarını oluşturur.

Virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıklar nelerdir?

Belli başlı bulaşıcı hastalıklar: Covid-19 Belsoğukluğu, Bruselloz, Çiçek hastalığı, Difteri, Dizanteri (amipli veya basilli), Grip, Hepatit, Kızamık, Kolera, Menenjit, Psittakoz, Sıtma, Suçiçeği, Tetanos, Tularemi, Tüberküloz, Uyku hastalığı, Zatürre, Tifo, Tifüs.

Bulaşıcı hastalıkların temel niteliği nedir?

Bulaşıcı hastalıklar mikroorganizma denen çok küçük canlıların neden oldukları hastalıklardır. Bu canlıların bir kısmı, normalde vücut içerisinde bağırsak gibi belirli organlarda bulunmasına rağmen farklı organ ve dokulara geçtiğinde hastalık oluşturabilir.

Üst ve alt solunum yolları nelerdir?

Solunum sistemini oluşturan organlar üst ve alt solunum yolları olmak üzere ikiye ayrılır. Burun ve yutak üst solunum yollarını meydana getirir. Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler alt solunum yollarını oluşturur. Gırtlak- Solunum ve ses organıdır.

Damlacık yoluyla bulaşma nedir?

Öksürme, hapşırma veya konuşma sırasında ortaya çıkan ve patojen etken taşıyan vücut sıvılarının (damlacık) hasta kişiden etrafta bulunan başka kişiye/kişilere ulaşması. Açıklama: COVID-19 gibi fiziksel temasa gerek olmadan damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar hızlı ve kolay yayılır.

Temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Kişisel Hijyen Önce Gelir
  • Her gün düzenli duş almak.
  • Kıyafetlerinizi uygun ısı derecelerinde yıkamak.
  • Hastalandığınızda mümkün olduğunca dinlenmek ve kimseyle temas etmemek; hasta olan diğer kişilerle de temasta bulunmamak.
  • Ellerinizi antibakteriyel sabunlarla sık sık yıkamak.
Daha fazla öğe...

Tetanoz su ve besinlerle bulaşır mı?

Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz. Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak ölümcül sonuçlara neden olur.

Kirli su ve besinler hangi bulaşıcı hastalıklara neden olur?

Çoğunlukla su ve gıdalara bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıklar; ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucella olarak sıralanabilir.

Su olmazsa hangi hastalık olur?

Yorgunluk: Su vücudunuzdaki en önemli enerji kaynaklarındandır. Dehidratasyon (susuz kalma) vücudu yavaşlatan enzimatik aktiviteye sebep olarak yorgunluk ve halsizliğe yol açar. Astım ve alerjiler: Dehidratasyona maruz kalan vücut, sudan tasarruf etmek için havayollarını daraltıyor.