Maki bitki örtüleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Maki bitki örtüleri nelerdir?
  2. Hangi özelliğe sahip olan yerlerde bitki örtüsünün gelişmesi daha zordur?
  3. Psödomakiler nasıl oluşmuştur ve ülkemizde nerelerde görülür?
  4. Ot formasyonu hangi ülkelerde görülür?
  5. Çalı formasyonu ne demek?
  6. Psodomaki ne?

Maki bitki örtüleri nelerdir?

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.

Hangi özelliğe sahip olan yerlerde bitki örtüsünün gelişmesi daha zordur?

Sıcak ve nemli yerlerde yetişen bitki örtüsü gür ve zengin türlere sahiptir. Ancak kurak ve soğuk yerlerde yetişen bitki türleri az sayıdadır. Böyle yerlerde yetişen bitkiler seyrek ve cılızdır.

Psödomakiler nasıl oluşmuştur ve ülkemizde nerelerde görülür?

Psödomaki (yalancı maki), Karadeniz kıyılarında ormanların tahrip edilmesi sonucu oluşan makiye benzer nemcil çalı topluluklarına verilen addır. Ormanların tahrip edildiği yerlerde oluşan çalı türleri gelişir.

Ot formasyonu hangi ülkelerde görülür?

Subtropikal iklim bölgelerindeki yaz yağışlarına bağlı olarak yeşeren, kış kuraklığıyla sararan uzun boylu otlardır. 10°-20° enlemleri arasında Brezilya, Venezuela, Kolombiya, Peru, Sudan, Çad ve Nijerya gibi ülkelerde görülür.

Çalı formasyonu ne demek?

Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.

Psodomaki ne?

Makinin tahribinden sonra sahaya yerleşen bu sekonder bitki topluluğuna da garig adı verilir. Karadeniz kıyıları boyunca ise, Akdeniz iklim şartlarının görüldüğü alanlarda psödomaki denilen farklı bir bitki topluluğu vardır. Bunlar orman örtüsünün tahrip edildiği alanlarda yayılış gösterirler.