Semazen nedir kisaca?

İçindekiler:

  1. Semazen nedir kisaca?
  2. Semazenlerin sırrı nedir?
  3. Sema gösterisi nedir neden yapılır?
  4. Semazenler kimler?
  5. Semazenin hareketi nedir?
  6. Mevlana sema ne demek?
  7. Mevlana gösterisine ne denir?

Semazen nedir kisaca?

Semazen nedir kisaca? Sema', sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı'ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder. Sema' eden canlara Sema'zen denilmiştir.

Semazenlerin sırrı nedir?

Semazenin dönüş ekseni kafa, kalp ve sol bacağından geçer. Sol ayak, kalp ve baş ekseni etrafında tek eksende dönüldüğü taktirde baş dönmesi minimum seviyeye inmiş olur. Ayrıca semanzenler, sema sırasında zikir yaparak başlarında meydana gelen uyuşukluğu engeller.

Sema gösterisi nedir neden yapılır?

Sema', sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı'ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder. Mevleviler Sema' eder. ... Her tarikatın zikir ederken (Allah'ı anarken) kendilerine özgü bürhanları vardır.

Semazenler kimler?

Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Ney gibi dini çalgılar eşliğinde kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Hak'tan alıp halka dağıtarak gerçekleştirilen bir ayindir. İşte bu ayini gerçekleştiren kişiler semazen olarak isimlendirilmektedir.

Semazenin hareketi nedir?

Semâzenin, kollarını çapraz bağlı olarak duruşu Allah'ın birliğini ifade eder. Kollarını iki yana açarak sağdan sola dönerken adeta kainatı bütün kalbiyle kucaklar gibidir. Gökyüzüne dönük olan sağ eli ile Hak'tan aldığını yeryüzüne dönük olan sol eli ile halka dağıtır.

Mevlana sema ne demek?

Mevlana'nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor. Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yönelişini ifade ediyor.

Mevlana gösterisine ne denir?

Sema Hz. Mevlana (1207-1273) ilhamıyla yaratılmış ve geliştirilmiş dünyanın en mistik dansı olarak bilinir. Mevlana'ya da Şems-i Tebrizi öğretmiştir. Aslında daha derin bakıldığında Mevlevi dervişlerinin zikir ayinidir.