Mütekamil ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Mütekamil ne demek TDK?
  2. Mutefennin ne demek?
  3. Mütekabili ne demek?
  4. Mürtefi olmak ne demek?
  5. Mütekabiliyet nedir TDK?
  6. Murtefi ne demek Osmanlıca?
  7. Penah ne anlama gelir?
  8. Kamil ne anlama gelir?
  9. Islam Penah ne demek?
  10. Püştü Penah ne demek?

Mütekamil ne demek TDK?

sf. (mütekâ:mil) esk. Olgunlaşmış, gelişmiş, gelişkin: “Mevlâna gibi derin ve vectli bir insanın elinde ise belki en mütekâmil şeklini almış bulunuyordu.” -A. H. Çelebi. mütekâmil, 9 karakter ile yazılır.

Mutefennin ne demek?

mütefennin / متفنن / مُتَفَنِّنْ (Fenn. den) Alim, münevver, fen adamı. Teknik ilimle uğraşan.

Mütekabili ne demek?

Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar.

Mürtefi olmak ne demek?

(Ar. irtifā' “yükselmek”ten murtefi') Yükselmiş, yüksek, yüce: Başımızdan hiç havâ-yı zülf-i yâr eksik değil / Mürtefi' yerdir anınçün rûzigâr eksik değil (Sultan II. Mustafa'dan).

Mütekabiliyet nedir TDK?

Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı 'mütekabiliyet'tir. MÜTEKABİLİYET NE DEMEK? ... TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı 'Karşılıklılık' anlamına gelen mütekabiliyet, Türkçeye Arapçadan geçmiştir.

Murtefi ne demek Osmanlıca?

mürtefi / mürtefî / مرتفع Yükselen.

Penah ne anlama gelir?

(ﭘﻨﺎﻩ) sıf. (Fars. penāh-kerden “sığınak yapmak”tan penāh) Sonuna geldiği kelimelere “sığınağı, koruyucusu, hâmîsi olan” anlamı katarak Farsça usûlüyle birleşik kelimeler yapar: Adâlet-penah: Adâletin hâmîsi, koruyucusu.

Kamil ne anlama gelir?

"Kamil" sıfatı, yetkin, eksiksiz, mükemmel anlamlarını taşır.

Islam Penah ne demek?

(ﭘﻨﺎﻩ) i. (Fars. penāh) Sığınacak yer, melce: Heyhât! ... (Fars. āverde “getirilmiş” ve bürde “götürülmüş” ile) Sığınmış, ilticâ etmiş, mültecî.

Püştü Penah ne demek?

ѻ Püşt ü penah: mec. Arka, yardımcı, sığınak: Gāzî olan Hak kılıcıdır yakin / Gāzidir püşt ü penâh-ı ehl-i din (Ahmedî).