İrtikap eden ne demek?

İçindekiler:

  1. İrtikap eden ne demek?
  2. Rüşvet ve irtikap nedir?
  3. İrtikap suçu hangi mahkemede görülür?
  4. Görevi kötüye kullanmak ne demek?
  5. TCK 250 madde nedir?
  6. Görevi kötüye kullanmanın cezası ne kadar?
  7. İrtikap suçu nasıl işlenir?
  8. Görev suçu nedir?
  9. TCK 250 4 maddesi nedir?
  10. 249 madde nedir?
  11. Zimmet suçu cezasını hangi mahkemede görülür?
  12. Güveni kötüye kullanma suçunun konusu para olabilir mi?

İrtikap eden ne demek?

Türk Dil Kurumu tarafından irtikap; kötü iş yapmak, yalan söylemek ya da hile yapmak olarak tanımlanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 250. maddesinin ilk fıkrası uyarınca görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulması için bir ...

Rüşvet ve irtikap nedir?

Rüşvet veren yasa dışı ortamda bulunmaktadır. İrtikapta ise birey yasal ortamdadır. Rüşvette ya kamu görevlisinden ferde, ya da fertten kamu görevlisine doğrudan ya da dolaylı bir öneri yapılması şart olup, rızaya dayanan bir anlaşma vardır. İrtikapta ise mağdurun rızası hile veya cebir ile sağlanmıştır.

İrtikap suçu hangi mahkemede görülür?

Görevi kötüye kullanma suçunda yetkili mahkeme kamu görevlisinin suçu işlediği yer mahkemesidir. Görevi kötüye kullanma suçunda görevli mahkeme ise Asliye Ceza Mahkemeleridir.

Görevi kötüye kullanmak ne demek?

Görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin görevini yapmaması veya hukuka aykırı bir şekilde yapmasıdır. Görevi kötüye kullanma, üç şekilde meydana gelirse suç olarak kabul edilir: ... Kamu görevlisinin görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermesi, yani görevi ihmal şeklindeki görevi kötüye kullanma suçu.

TCK 250 madde nedir?

(1) (Değişik: 2/7/2012-6352/86 md.) (1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Görevi kötüye kullanmanın cezası ne kadar?

Görevi kötüye kullanma suçunun temel cezası TCK 257/1 maddesi gereği 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. İhmal suretiyle, yani görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya geciktirme göstererek görevi kötüye kullanma suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

İrtikap suçu nasıl işlenir?

İrtikap suçu, kamu görevlisinin tek taraflı olarak mağdurun iradesini etkilemesi neticesinde işlenen bir suçtur....İrtikap suçu, üç farklı şekilde işlenebilir:
  1. İcbar (zorlama) suretiyle irtikap suçu,
  2. İkna suretiyle irtikap suçu,
  3. Muhatabının hatasından yararlanarak işlenen irtikap suçu.

Görev suçu nedir?

Görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin görevini yapmaması veya hukuka aykırı bir şekilde yapmasıdır. Görevi kötüye kullanma, üç şekilde meydana gelirse suç olarak kabul edilir: ... Kamu görevlisinin görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermesi, yani görevi ihmal şeklindeki görevi kötüye kullanma suçu.

TCK 250 4 maddesi nedir?

(1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

249 madde nedir?

TCK Madde 249 Gerekçesi Suç konusu malın değerinin az olması durumunda da zimmet suçu oluşur. Ancak, bu durumlarda zimmet suçundan dolayı verilecek cezada belli bir oranda indirim öngörülmüştür. ... Zimmete geçirilen malın değerinin çok az olması durumunda, bu tasarruf, hoşgörüyle karşılanabilir.

Zimmet suçu cezasını hangi mahkemede görülür?

Zimmet suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli ve yetkili mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan Ağır Ceza Mahkemesidir. Yukarıda kısaca açıklamaya çalıştığımız üzere zimmet suçu sadece kamu görevlileri tarafından işlenebilen özel nitelikli bir suçtur.

Güveni kötüye kullanma suçunun konusu para olabilir mi?

Suçun nitelikli halleri işlenirse, yani hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, meslek ve sanat, ticaret ilişkisinden kaynaklanan güveni kötüye kullanma veya başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında güveni kötüye kullanma hallerinde güveni kötüye kullanma suçu ...