Hipofiz hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Hipofiz hastalığı nedir?
  2. Hipofiz Infundibulum nedir?
  3. Hipotalamik hastalıklar nelerdir?
  4. Hipofiz tedavi edilir mi?
  5. Hipotalamustan hangi hormon salgılanır?
  6. Hipotalamik ne demek?

Hipofiz hastalığı nedir?

HİPOFİZ; beynin alt kısmında bulunan yaklaşık 0.5 gram ağırlığında çeşitli hormonlar salgılayan bir endokrin bezdir (Şekil 1). Endokrin bezler çeşitli hormonları üretip dolaşıma salgılayarak vücudun diğer bölgelerindeki hedef organları uyarıp fonksiyon görmesini sağlarlar.

Hipofiz Infundibulum nedir?

Hipofiz bezi yaklaşık bir bezelye kadardır ve beynin tabanında bulunur. İşlevleri birbirleriyle oldukça ilişkili olduğundan hipotalamus ve hipofiz bezinin yan yana olması pek de sürpriz değildir. Birbirlerine hipofiz sapı yani teknik adıyla infundibulum ile bağlılar. Hipofiz bezi ön ve arka loptan oluşur.

Hipotalamik hastalıklar nelerdir?

Bir hipotalamik hastalık, hipotalamusun düzgün çalışmasını engelleyen herhangi bir hastalıktır....Hipotalamik hastalığın ek nedenleri arasında şunlar olabilir:
  • Bulimia veya anoreksi gibi yeme bozuklukları
  • Vücutta aşırı demir birikmesine neden olan genetik bozukluklar.
  • Yetersiz beslenme.
  • Enfeksiyonlar.
  • Aşırı kanama.

Hipofiz tedavi edilir mi?

Hipofiz bezi tümörleri kafaiçi tümörlerin yüzde 15'ini oluşturur ve çok nadir olarak habistir. Tedavisi ameliyat, ilaç ve radyocerrahi yani Gamma Knife tedavisidir.

Hipotalamustan hangi hormon salgılanır?

Beyinde bulunan hipotalamus hipofize ne kadar testosteron ütetileceğini bildirir. Bu amaçla hipotalamustan GnRH hormonu salgılanır ve bu hormon hipofize gelir. GnRH hormonu hipofizden FSH ve LH hormonunun salgılanmasını sağlar.

Hipotalamik ne demek?

Hipotalamus, beyinde talamusun altında bulunan ve üçüncü ventrikülün tabanını oluşturan önbeyin bölgesidir. Küçük nukleuslardan oluşur ve en önemli görevlerinden birisi hipofiz bezi aracılığı ile beyin ve endokrin sistem arasındaki bağlantıyı sağlamaktır.