Veri toplama yöntemleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Veri toplama yöntemleri nelerdir?
  2. Veri toplama aşaması nedir?
  3. Veri çeşitlemesi nedir?
  4. Anakütle hakkında veri toplama yöntemleri ile kişisel olarak toplanan verilere ne ad verilir?
  5. Veri toplama yolları nelerdir psikoloji?
  6. Nitel veri toplama araçları nelerdir?
  7. Nitel araştırmada çeşitleme nedir?
  8. Eser sahibi ürününün kullanılmasından haberdar olması ve üçüncü kişilerin aldatılmasına yardım etmesi anlamına gelen aldatma türüne ne ad verilir?
  9. Bir araştırma kapsamında toplanan verilerin aynı şıkların bir araya getirilmesi yada toplanması şeklinde düzenlenmesine ne denir?
  10. Veri işleme matematiksel olarak nedir?
  11. Veri işleme işlemi nedir?
  12. Nitel araştırma nedir?

Veri toplama yöntemleri nelerdir?

Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir [1, 2, 3, 4, 5, 6].

Veri toplama aşaması nedir?

Veri toplama kurulan sistematik bir şekilde hedeflenen değişkenler üzerine bilgi toplama ve ölçme işlemidir ve bu sayede, ilgili sorular yanıtlanıp sonuçları değerlendirebilir. ... Bir araya getirilen bilgileri ana noktaları toplamamıza yardımcı olur.

Veri çeşitlemesi nedir?

Veri çeşitlemesi, yöntem çeşitlemesinden farklı olarak aynı sosyal olguya ait farklı koşullarda elde edilmiş verilerin karşılaştırılması olarak ifade edilebilir (Hammersely ve Atkinson, 1995).

Anakütle hakkında veri toplama yöntemleri ile kişisel olarak toplanan verilere ne ad verilir?

Birincil Veri. Birincil veya birinci elden veriler, araştırmacının amaçları doğrultusunda ilgili anakütle hakkında kişisel olarak topladığı orijinal verilerdir. Bu yüzden birincil veriler için, ikincil verilerden farklı olarak veri kaynakları değil veri toplama yöntemleri söz konusudur.

Veri toplama yolları nelerdir psikoloji?

2.4.2. Psikolojide Kullanılan Veri Toplama Yolları Çeşitli nedenlerle hayvanlarla yürütülen çalışmalarda vardır. Veri toplarken gözlem, görüşme, anket, ölçek, testler ve özel alet ve görevler kullanabiliriz.

Nitel veri toplama araçları nelerdir?

Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.

Nitel araştırmada çeşitleme nedir?

Çeşitleme, bir araştırma deseninin güçlendirilmesinde kullanılan temel yollardan biridir. Çeşitleme, bir araştırmada tek bir yöntem yerine birbirini destekleyen, entegre olan iki ya da daha fazla yöntemin birlikte kullanılmasını, böylece yöntemde zenginleşmeyi sağlamayı amaçlar.

Eser sahibi ürününün kullanılmasından haberdar olması ve üçüncü kişilerin aldatılmasına yardım etmesi anlamına gelen aldatma türüne ne ad verilir?

· Muvazaa: Eser sahibi ürününün kullanılmasından haberdar olması ve üçüncü kişilerin aldatılmasına yardım etmesi anlamına gelen bir aldatma türüdür. · İntihal: Kaynak göstermeden, yazarın adını belirtmeden bir eserden parçalar alma, kendininmiş gibi gösterme veya bir eserin bütününü kendine mal etme, aşırma demektir.

Bir araştırma kapsamında toplanan verilerin aynı şıkların bir araya getirilmesi yada toplanması şeklinde düzenlenmesine ne denir?

Verilerin düzenlenmesi başlığı altında yapılabilecek en basit düzenleme olan tasnif, verileri incelenen vasfın şıklarına göre ayırmaktır. Başka bir deyişle, aynı şıkka sahip birimler kümelere ayrılarak her bir şıkta kaç birimin yer aldığı tespit edilerek yapılan düzenleme işlemine tasnif adı verilmektedir.

Veri işleme matematiksel olarak nedir?

Bir problemin çözümüne hizmet edecek olan değerler, ölçümler ve olgu ile beraber tüm bilgiler veri işleme olarak tanımlanır. Bunlar genel olarak yazılı ya da sözlü şeklinde yapılabileceği gibi, aynı zamanda modeller, şekiller, resimler ya da eşyalar ile sembol ve rakamlar üzerinden de gerçekleşebilmektedir.

Veri işleme işlemi nedir?

Veri işleme, tamamen veya kısmen otomatik yollarla, veya herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla verilerin ilk defa elde edilmesinden başlayarak veriler üzerinde gerçekleştirilen tüm işlem türlerini ifade etmektedir.

Nitel araştırma nedir?

Nitel araştırma, gözlem ve doküman analizi gibi veri toplama yöntemleri ile oluşturulan bir araştırma türüdür. Olayların ve olguların gerçekçi bir ortamda bütüncül bir şekilde incelenmesine yönelik süreci temsil eder, insan ve toplum davranışlarını inceler.