VBYS nedir?

İçindekiler:

  1. VBYS nedir?
  2. Vakıf senedinde değişiklik nasıl yapılır?
  3. Vakıf nasıl yönetilir?
  4. Vakfı kim yönetir?
  5. Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?
  6. Vakıflar ticari işletme kurabilir mi?
  7. Vakıflar tacir sayılır mi?

VBYS nedir?

VAKIF BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ (VBYS) NEDİR? ∙ Vakıf Bilgi Yönetim Sistemi1 (VBYS) vakıflarla ilgili bilgilerin elektronik ortamda yer alması için oluşturulmuştur. ∙ Vakıflar Genel Müdürlüğü, VBYS'de bazı düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlamıştır. Bu genelge tarihinden bu yana yürürlüktedir.

Vakıf senedinde değişiklik nasıl yapılır?

Madde 18- Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi ile, mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.

Vakıf nasıl yönetilir?

VAKIFLARIN YÖNETİMİ Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluşturulur. Yöneticilerin çoğunluğunun Türkiye'de yerleşik bulunması zorunludur. Bu vakıfların organlarında ölüm, istifa ya da herhangi bir nedenle eksilme olduğu takdirde vakıf senedindeki hükümlere göre eksiklik tamamlanır.

Vakfı kim yönetir?

On yıl süreyle yönetici atanamayan mülhak vakıflar, mahkeme kararıyla Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilir ve temsil edilirler, bu vakıflara mazbut vakıflar denir. Mazbut vakıflar arasına alınan vakıflara bir daha yönetici seçimi ve ataması yapılamaz. Ancak ilgililerin vakfiye şartlarına göre intifa hakları saklıdır.

Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli?

5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliğinin 111. maddesinin (ğ) bendine istinaden, 2021 yılı için Yeni Vakıfların kuruluşunda, amaçlarına özgülenecek asgari mal varlığı Vakıflar Meclisinin 30.11.2020 tarihli ve 391/391 sayılı kararı ile 80.000-TL (SeksenBinTürkLirası) olarak belirlenmiştir.

Vakıflar ticari işletme kurabilir mi?

Vakıfların amacı kar elde etmek olmayıp genelde kamu yararıdır. Ancak vakfın amacının kamu yararı olması şart değildir.Vakıfların amaçlarını gerçekleştirmek için ticari işletme işletmeleri mümkündür.

Vakıflar tacir sayılır mi?

Celal GÖLE,Hakan BİLGEÇ Türk Ticaret Kanununun 16. maddesi ticari işletme işleten dernek ve vakıfların tacir sıfatını düzenlemektedir. Bu maddeye göre dernek ve vakıflar, bir ticari işletmenin varlığı ve bu ticari işletmenin kendileri tarafından işletilmesi halinde kural olarak tacir sayılırlar.