Ayıntap ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Ayıntap ne anlama gelir?
  2. Ayıntap adı nereden gelmektedir?
  3. Gaziantep ne anlama gelir?
  4. Anteplilerin kökeni nedir?
  5. Antep gazilik ünvanı neden verildi?
  6. Gaziantep kışın kaç derece?
  7. Gaziantep yerlisi Kürt mü?
  8. Gaziantep önceden nereye bağlıydı?
  9. Antep Gazi unvanını nasıl aldı?
  10. Gaziantep Gazi unvanı ne zaman verildi?
  11. Gaziantep kışın nasıl?
  12. Gaziantep kışın kar yağar mı?
  13. Gaziantep'de hangi Türk boyları var?

Ayıntap ne anlama gelir?

Arapça " parlak pınar " anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantepli tarihçi Bedrüddin AYNİ'nin ifadesiyle Antep'in eski adı "Kala-i Füsus"dur. Kala-i Füsus "Yüzük Kalesi" demektir. Bedrüddin AYNİ'ye izafe edilen rivayete göre buranın kötü bir hakimi varmış.

Ayıntap adı nereden gelmektedir?

Bir diğer rivayete göre ise Ayıntap adını suyunun güzelliğinden ve bolluğundan almıştır. ... Bundan dolayı ayıntap güzel pınar ve güzel kaynak manasına gelmektedir. Yine Tap: güç ve takat anlamına da gelmektedir.

Gaziantep ne anlama gelir?

Hititlilerce kurulan bu şehrin ismi “Hantap” idi. Hazret-i Ömer zamânında İslâm orduları tarafından fethedilince şehrin çevresindeki pınar ve sulara izâfeten “pınar şehri” (parlak pınar) mânâsına gelen “Ayntâb” ismi verildi. Türkler bu şehri fethedince, kendi telaffuzlarına uygun olarak “Antep” dediler.

Anteplilerin kökeni nedir?

Gaziantep ilimizde Türkler, Kürtler, Araplar ve Çerkeslerin yerleşimleri vardır. Nüfusun ana gövdesini ise Türkler ve Kürtler oluşturur. Hatay ve Urfa kadar olmasa da Gaziantep ilimizde de yerli Arap yerleşimleri vardır.

Antep gazilik ünvanı neden verildi?

Nüfusunun 4'te 1'i şehit, kalanı da gazi olan Antep'in, 11 ay süren emsalsiz mücadeleyle yazdığı bu destan Türk Milletinin gönlünde de hak ettiği yeri almış, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu destansı mücadeleyi ölümsüzleştirmek için, tarihinde şehrimizin adını "Gazi" unvanı ile taçlandırmıştır.

Gaziantep kışın kaç derece?

Gaziantep Yöresinde batı - doğu doğrultusunda olduğu gibi, kuzey- güney istikametinde de kışlar ılıklaşır. Sahamızın güneyinde Halep' te bu mevsimin ortalaması 8.4 derecedir. Kış mevsiminde; yılın en soğuk ayı olan ocak ortalaması İslahiye'de 5.0, Gaziantep'te 2.6, Urfa'da 5.0 ve Halep'te şubat 7.0 derecedir.

Gaziantep yerlisi Kürt mü?

Gaziantep ilimiz Güneydoğu bölgesinde yer aldigi için bazılarımız tarafından Kürtlerin çoğunlukta olduğunu düşünmesine yol açmıştır. Ancak durum böyle değildir. Gaziantep'in bir ilçesi hariç bütün ilçelerinde Türkler çoğunluktadır. Dışarıdan gelen göçler ne kadar fazla olsa da Türk nüfusu çoğunluk kalmaktadır.

Gaziantep önceden nereye bağlıydı?

Gaziantep 1531 yılında Dulkadir Beylerbeyliği'ne (Maraş Eyaleti) bağlandı. Bu durum 1830 tarihine kadar devam etti. Ancak 1818-1830 yılları arasında Antep Sancağının vergi gelirleri Halep Eyaletine tahsis edildi.

Antep Gazi unvanını nasıl aldı?

“Bu büyük direniş TBMM tarafından Antep'e, tarihinde 'Gazi' unvanı verilerek onurlandırılmıştır. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gazi şehri 'Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilir' sözleriyle onurlandırmıştır.

Gaziantep Gazi unvanı ne zaman verildi?

TBMM himayelerinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği iş birliğinde 'de Antep'e “Gazilik” unvanının verilişinin 100'üncü yılı, Ankara'da organize edilen özel bir etkinlikle kutlandı. Verilen bağımsızlık mücadelesi yeniden gözler önüne serildi.

Gaziantep kışın nasıl?

Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ise çok soğuktur. Gaziantep'te ölçülen en yüksek sıcaklık 44 °C, en düşük sıcaklık ise -13 °C'dir. ... En çok yağışı ise Aralık-Şubat arasında alır. Mevsim değişirken gündüz ve gece arasında çok büyük bir sıcaklık farkı vardır.

Gaziantep kışın kar yağar mı?

Yazları sıcak ve kuraktır. Kışlar çok soğuk olmaz. Ortalama iki ay kar yağar.

Gaziantep'de hangi Türk boyları var?

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan eski mezarların Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna ait olduğu, bulunan mezarlarla birlikte Oğuz Türklerinin Anadolu'ya ilk girdiği bölgelerden birinin de İslahiye olabileceği belirtiliyor.