Porfiria hastaları kan içer mi?

İçindekiler:

  1. Porfiria hastaları kan içer mi?
  2. Porfiria hastalığı nasıl olunur?
  3. Porfiria hastalığı nasıl oluşur?
  4. Porphyria Cutanea tarda ne demek?
  5. AIP hastalığı nedir?
  6. Lupus hastası ne demek?

Porfiria hastaları kan içer mi?

Porfiria hastalığı, tahmin edeceğiniz üzere seyrek rastlanan bir hastalık. En bilinen belirtisi ise hastada kan içme isteği oluşturması. Bunun yanında diş etlerinde çekilme ve ışığa karşı duyarlılık semptomlarının da olduğu bilinmektedir.

Porfiria hastalığı nasıl olunur?

Halk arasında vampir hastalığı olarak bilinen Porfiria genetik yolla bulaşan ya da nadiren sonradan oluşan bir hastalıktır. Porfiria hastalığı aynı zamanda akut ya da eritropoetik olabilir. Halk arasında vampir hastalığı denmesinin nedeni ise ışığa karşı hassasiyet göstermesi gibi belirtilerden dolayıdır.

Porfiria hastalığı nasıl oluşur?

Porfiria, hem biyosentezinde (diğer adıyla porfirin biyosentezi) yer alan enzimlerin doğuştan ya da kazanılmış bozukluğu ya da eksikliği sonucunda gelişen bir hastalıktır. Fotosensitivite ve nöropsikiyatrik bulgular sebebiyle vampir efsanelerinin yayılmasına sebep vermiştir.

Porphyria Cutanea tarda ne demek?

En sık görülen porfirialardandır. Görülme sıklığı 1/70000'dir. Uroporphyrinogen decarboxylase (UROD) enzim eksikliği var. Edinsel Porfiria cutanea tarda denilen cinsi ise genellikle sonradan oluşur ve karaciğerde hemoglobin sentez bozukluğu ile ilgilidir.

AIP hastalığı nedir?

Akut intermitant porfiri (AIP): Şiddetli karın ağrısı (akut karın) (bkz. karın ağrıları), gaz ve dışkı çıkaramama (ileus), bulantı, kusma, çarpıntı, kan basıncı yükselmesi, ateş ve sinir sistemine ait (nöropsikiatrik) bulgular (yukarıya bakınız) ve solunum güçlüğü başlıca bulgulardır.

Lupus hastası ne demek?

Kelebek hastalığı (Lupus) ya da tam adıyla Sistemik Lupus Eritematozus vücutta pek çok organı birden tutan romatizmal bir hastalıktır. Yüzde kelebek tarzında kırmızı döküntüyle karakterize olduğundan halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinir. Lupus hastalığı otoimmün olarak tabir edilen hastalıklardandır.