Sigara böbreklere ne zarar verir?

İçindekiler:

  1. Sigara böbreklere ne zarar verir?
  2. Sigara içen insan böbrek verebilir mi?
  3. Organ naklinde akrabalık derecesine bakılır mı?
  4. Organ nakli neye göre yapılır?

Sigara böbreklere ne zarar verir?

Sigara, böbrek arteri ve dallarında aterosklerozu kolaylaştırarak böbrek arterinde darlık ve buna bağlı kan basıncı yüksekliğine yol açabilir. Ayrıca, böbrek arterindeki darlık sonucu oluşan böbrekteki kanlanma azalmasına bağlı olarak böbrek yetersizliği gelişmesini hızlandırabilir.

Sigara içen insan böbrek verebilir mi?

Böbrek Nakline Kesin Engel Teşkil Eden Durumlar: Bazı transplantasyon merkezleri sigara içen hastalarda kesinlikle böbrek nakli yapmamaktadır. Dünyada böbrek nakillerinin çoğunu kadavradan yapılan böbrek nakilleri oluşturmaktadır.

Organ naklinde akrabalık derecesine bakılır mı?

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, canlıdan organ nakli yapılabilmesi için belirlenen bazı kurallar olduğunun altını çizdi. Polat, "Canlı vericiler için 4. dereceye kadar akrabalık bağı olmalıdır.

Organ nakli neye göre yapılır?

Ülkemizde sıklık sırasına göre; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer nakli yapılmaktadır. Böbreğimizin iki adet olmasından, karaciğerin ise kendi kendini yenileyebilme yeteneği sayesinde canlıdan nakilleri mümkündür. Bu nedenle de en sık yapılan organ nakilleri böbrek ve karaciğer naklidir.