Çağdaş Türk dilleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Çağdaş Türk dilleri nelerdir?
  2. Çağdaş Oğuz grubu Türk yazı dilleri nelerdir?
  3. Tuva Türkçesi çağdaş Türk lehçelerinden midir?
  4. Türkiye Türkçesi Türk dilinin çağdaş lehçeler içinde hangi grupta yer alır?
  5. Uygur ve Özbek Türkçeleri Türk dilinin hangi kolu içinde yer alır?
  6. Gagavuz Türkçesi Çağdaş Türk lehçesi midir?
  7. Türkiye Türkçesi hangi Türk yazı dilleri ile aynı grupta yer alır?
  8. Sarı Uygur ve Salar Türkçeleri Türk dilinin hangi kolu içinde yer alır?
  9. Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü ne iş yapar?
  10. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları nerede çalışır?

Çağdaş Türk dilleri nelerdir?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Çağdaş Oğuz grubu Türk yazı dilleri nelerdir?

Oğuz grubu Türki diller dil ailesinden Şaz Türkçesi'nin güneybatı koludur. Bu gruba ait dillerin toplam konuşan sayısı 120 milyon civarındadır ve Türkmence, Azerice ve Türkçe bu gruptaki dillerin yaklaşık •'ini oluştururlar. Oğuzcanın bir yazı dili olarak varlığını ortaya koyması oldukça geçtir.

Tuva Türkçesi çağdaş Türk lehçelerinden midir?

Tuvaca, Tuva Türkçesi, Tuva dili (Tuvaca: тыва дыл / tıva dıl), Rusya'ya bağlı özerk Tuva Cumhuriyetinde Tuvalar tarafından konuşulan Sayan dilleri grubundan çağdaş Türk yazı dillerinden biridir.

Türkiye Türkçesi Türk dilinin çağdaş lehçeler içinde hangi grupta yer alır?

Türkçe kolu içinde yer alan dört alt grubun her biri ayrı bir kitapta yer almakla birlikte, aslında bu dört kitap birbirinin devamı niteliğindedir. Dört kitabın ikincisi olan elinizdeki eser, Çağdaş Türk Yazı Dilleri-2 adını taşımaktadır. Kitabın alt başlığı ise, Güneydoğu/ Karluk Grubu Türk Lehçeleri'dir.

Uygur ve Özbek Türkçeleri Türk dilinin hangi kolu içinde yer alır?

Türki, Çağatayi, Şark Türkçesi ve Doğu Türkçesi adları ile anılan Doğu ve Batı Türkistan'da konuşulmakta olan Güney-Doğu Türkçesi bugün için Özbek ve Yeni Uygur Türkçeleridir.

Gagavuz Türkçesi Çağdaş Türk lehçesi midir?

Gagavuz Türkçesinin akraba olduğu çağdaş Türk lehçeleri, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesidir. ... 1957 yılından beri bir yazı dili olan Gagavuz Türkçesinin fonetiği bilhassa ünlü bakımından zengindir.

Türkiye Türkçesi hangi Türk yazı dilleri ile aynı grupta yer alır?

Türkiye Türkçesi, dil ailesi sınıflandırmasında, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya'da konuşulan 30 kadar yaşayan dili kapsayan Türk dilleri ailesine mensuptur ve bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı Oğuz dil grubunda yer alır.

Sarı Uygur ve Salar Türkçeleri Türk dilinin hangi kolu içinde yer alır?

Türki, Çağatayi, Şark Türkçesi ve Doğu Türkçesi adları ile anılan Doğu ve Batı Türkistan'da konuşulmakta olan Güney-Doğu Türkçesi bugün için Özbek ve Yeni Uygur Türkçeleridir. Yeni Uygur Türkçesinin konuşulduğu alan olan Sarı Uygur ve Salar Türkçeleri tasniflerde ayrı gruplarda değerlendirilir.

Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü ne iş yapar?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünden mezun olan öğrenciler, "Türkolog" unvanı almakta, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Türkçe ve Tük Dili ve Edebiyatı öğretmeni olabilmektedirler.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları nerede çalışır?

Bölüm mezunları aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi çeşitli devlet kurumlarında da görev alabilirler. Ayrıca kariyerlerine akademisyen olarak devam etmek isteyenler ALES'ten yeterli puanı alarak araştırma görevlisi olarak başlayıp ilerleyen dönemlerde akademisyen olabilirler.