Koşma türünün genel özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Koşma türünün genel özellikleri nelerdir?
  2. Bağlama mısrası nedir?
  3. Koşma nedir özellikleri kısaca?
  4. Her mısra iki bölümden oluşan ve bu bölümleri aynı Kafiyeyi taşıyan koşmaya ne ad verilir?

Koşma türünün genel özellikleri nelerdir?

Koşma özellikleri Dörtlük sayısı genellikle 3-5 arasında değişmektedir. Hece ölçüsüyle yazılan koşmalar genellikle hecenin 8'li ve daha çok 11'li kalıbıyla yazılır. Lirik bir şiir türü olan bu nazım şeklinde aşk, ayrılık, doğa, savaş, kahramanlık gibi konular işlenir.

Bağlama mısrası nedir?

Ana kafiyenin bulunduğu mısralara "bağlama mısraı" denir. Koşmanın diğer özellikleri değişse bile bağlama mısraı ve kafiyesi değişmez. Buradaki bağlama mısraı bazan nakarat da olabilir. Koşmalar irticalen söylenen şiirler olduğundan daha çok yarım kafiye kullanılır.

Koşma nedir özellikleri kısaca?

Koşma, Âşık Edebiyatı nazım biçimidir. Genellikle hecenin 8'li ve 11'li kalıplarıyla yazılan; en az üç, en fazla altı dörtlükten oluşan bir nazım biçimidir. * aaaa, bbba, ccca ... şekillerinden birisi olabilir. Koşmalar yapılarına ve ezgilerine göre çeşitli adlar alır.

Her mısra iki bölümden oluşan ve bu bölümleri aynı Kafiyeyi taşıyan koşmaya ne ad verilir?

Musammat koşma. Her mısraı iki bölümden oluşan ve bu bölümleri aynı kafiyeyi taşıyan koşmadır. 6 + 5 durakla yazılan musammat koşmalarda iç kafiye genellikle altıncı hecenin üzerinde olur. ... İlk dörtlüğü oluşturan iki beyitle diğer dörtlüklerin sonuna "ziyade" adı verilen beş heceli mısraların eklenmesinden oluşur.