Orucumu bozdum Kaç gün tutmam gerekiyor?

İçindekiler:

  1. Orucumu bozdum Kaç gün tutmam gerekiyor?
  2. Bilmeden oruç bozulur mu?
  3. Nafile oruç bozulursa kazası gerekir mi?
  4. Farkında olmadan dudak yemek orucu bozar mı?
  5. Farkında olmadan tırnak yemek orucu bozar mı?

Orucumu bozdum Kaç gün tutmam gerekiyor?

Kefaret orucu, hastalık, yolculuk gibi bir özür ile veya bayram günlerine rastlamak sebebi ile bozulursa veya Ramazana rastlarsa, yeniden 60 gün tutmak gerekir. Bayram günlerinde bozmazsa, yine yeniden başlaması gerekir. Hayz ve nifas sebebi ile bozunca, yeniden başlamaz. Temizlenince, geri kalan günleri tamamlar.

Bilmeden oruç bozulur mu?

İşte merak edilen bu sorunun cevabı… Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26).

Nafile oruç bozulursa kazası gerekir mi?

Farz ve vacip orucun dışında Allah Teala'nın rızasının kazanılması için tutulan oruçtur. Nafile oruç tutulurken kişi orucunu bozabilir. Bazen orucunu bozmak zorunda kalabilir, oruç kendiliğinden bozulmuş bir duruma gelinebilir.

Farkında olmadan dudak yemek orucu bozar mı?

Dudak yemek orucu bozar. Aslında susam tanesinden büyük olan bir parçanın yutulması dahilinde oruç bozulmaktadır. Ayrıca bilerek yutulursa da oruç bozulur. Fakat istemsizce ve susam tanesinden daha küçük bir parça orucu bozmamaktadır.

Farkında olmadan tırnak yemek orucu bozar mı?

Diyanet'in fetvasına göre, tırmak yemek ve tırnağı yutmak orucu bozar. Diyanet'in fetvasında, "Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz. ... Bunun için oruçla kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz" şeklinde aktarılıyor.