II Meşrutiyet Dönemi islamcı düşünürler kimlerdir?

İçindekiler:

  1. II Meşrutiyet Dönemi islamcı düşünürler kimlerdir?
  2. Namık Kemal islamcı mıdır?
  3. Türkçülüğün benimsenmesi gerektiğini söyleyen düşünür kimdir?
  4. Türkçülük akımının temsilcileri kimlerdir?

II Meşrutiyet Dönemi islamcı düşünürler kimlerdir?

Bu makalede ele alacağımız İkinci Meşrutiyet Osmanlı İslamcıları genelde Sırât-ı Müstakîm dergisi etrafında toplanan aydınlar olacaktır: Şehbenderzâde Ahmed Hilmi, Said Halim Paşa, Mehmed Âkif, Mustafa Sabri, Ferit Kam, Mehmet Ali Ayni, İsmail Fenni, Said Nursi, Mûsâ Kâzım.

Namık Kemal islamcı mıdır?

“Evet biz din üzerine tesis-i müddea ederiz.” diyen Kemal, fikirleri itibarıyla ilk “İslâmcı”lardandı; ama birçok Tanzimat aydını gibi tereddütleri de vardı. ... Nitekim Namık Kemal'e göre İslâm, özüne inildiği ve hakkıyla yaşanıldığı zaman şu an Batı'da bizim hayranlıkla baktığımız ahlaki unsurların da esas kaynağıdır.

Türkçülüğün benimsenmesi gerektiğini söyleyen düşünür kimdir?

Turancı düşüncenin tanınmış önderi Ziya Gökalp 1923'te Ankara'da Matbuat Müdürlüğü tarafından yayımlanan Türkçülüğün Esasları adlı eserinde Turancılığı "uzak mefkûre" ilan ederek, Türkiye devletinin kuruluşunu esas alan yeni bir Türkçülük tanımı getiriyordu.

Türkçülük akımının temsilcileri kimlerdir?

Türkçülük fikri, Müslüman olup Türk olmayan toplulukları daha da ayrıştırmıştı. Türkçülük fikrini savunan aydınlar: Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Tekin Alp, Ömer Seyfettin, Fuat Köprülü, Hamdullah Suphi, Kazım Duru ve İsmail Hakkı Baltacıoğlu'dur.