Reaktif ve Nonreaktif NST nedir?

İçindekiler:

  1. Reaktif ve Nonreaktif NST nedir?
  2. NST de ağrı nasıl belli olur?
  3. Nonreaktif ne demek NST?
  4. Trase nedir NST?
  5. Baseline ne demek NST?
  6. Normal NST nasıl olmalı?
  7. Tıpta NST ne demek?

Reaktif ve Nonreaktif NST nedir?

NST 20 dakika boyunca reaktif olmamışsa bebeğin uykuda olduğundan şüphelenilir. Bu durumda belli bir süre bebeğin uyanması beklenir,anneye su içirilir ve tatlı birşeyler yedikten sonra tekrar çekilir.Reaktiflik kriterleri yine oluşmamışsa ; Non-reaktif NST'den bahsedilir.

NST de ağrı nasıl belli olur?

NST cihazında sancıların varlığı, rahim ağzında kısalma, silinme veya açılma gibi birtakım değişikliklerin olması durumunda bu sancıların gerçek sancı olduğuna kanaat getirilir. Doğum için beklenen zaman gelmişse plan yapılır. Erken haftalarda bu durum gelişmişse sancıların dinmesi için tedavi başlanabilir.

Nonreaktif ne demek NST?

NST' de 20 dakika içerisinde iki veya daha fazla en 15 saniye süren en az 15 atımlık akselerasyonların olmaması ve test 40 dakikaya uzatıldığında da fetal kalp hızında artışın izlenmemesi non- reaktif NST olarak tanımlandı.

Trase nedir NST?

Gebenin eline üzerinde bir düğme olan bir çubuk verilir. Bu esnada bebeğinizin her hareketinde bu düğmeye basmanız istenir. Yaklaşık 20 dakika süreyle cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Bu kağıda NST trasesi adı verilmektedir.

Baseline ne demek NST?

Baseline(ortalama kalp atım hızı), Variabilite(atımlar arasındaki anlık değişkenlik), Periyodikve epizodik değişiklikler, Akselerasyon(kardiyotokografi trasesinde kaydedilen artan bebek kalp atım hızlar) Deselerasyon-trasede yavaşlayan bebek kalp atımları (Erken, geç, variable, uzamış olarak türleri vardır.)

Normal NST nasıl olmalı?

32 haftadan sonra yapılan testte ise normal NST değerleri; bebeğin kalp hızı her 20 dakikalık aralıkta normal haline göre en az 2 kez hızlanması ve bu hızlanmanın en az 15 saniye sürmesi şeklindedir.

Tıpta NST ne demek?

Fetal kalp atım hızı kontrolü olarak da bilinen bir Non Stress Test yani NST, bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testidir.