Şart ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Şart ne demek TDK?
  2. Koşul şart cümleleri nasıl bulunur?
  3. Illet ne anlama geliyor?
  4. Hukuki şart nedir?
  5. Şart tasarruf ne demek?
  6. Hukuki işlem ne demek?
  7. Bozucu şart ne demek?

Şart ne demek TDK?

(I) a. Olması başka durumların gerçekleşmesini gerektiren şey, koşul: “İster istemez bu şartlara boyun eğecekti.” -F. R. Atay.

Koşul şart cümleleri nasıl bulunur?

Bu tür cümlelerde birinci bölüm (yan yargı) koşul, ikinci bölüm ise o koşula bağlı olarak ortaya çıkan sonuçtur (temel yargı). > Türkçede koşul anlamı asıl olarak “-se” şart ekiyle sağlanır. “ise”, “-ince”, “-dikçe”, “mi”, “ama”, “üzere”, “yeter ki” ile de koşul anlamı sağlanabilir.

Illet ne anlama geliyor?

Sözlükte illet "hastalık, kişiyi ihtiyacını görmekten alıkoyan durum, zafiyet, sebep ve gerekçe" gibi anlamlara gelir. ... İlletin terim anlamı için birçok tarif yapılmış olup bunları, "hükmü gösteren veya gerekli kılan yahut hükmün kendisine bağlandığı durum, vasıf, mâna, gerekçe" şeklinde özetlemek mümkündür.

Hukuki şart nedir?

Şart, bir hukuki işlemin sonuçlarının bağlandığı, geleceğe ilişkin, gerçekleşmesi objektif olarak şüpheli olaydır. ... Geçerli bir şekilde yapılıp hükümleri yürütülmeye başlamış olan bir hukuki işlemin, bu hükümlerinin sona ermesinin bağlandığı şart ise infisahi şart (conditio resolutiva) olarak adlandırılmaktadır.

Şart tasarruf ne demek?

Şart tasarruflar; önceden belirlenmiş hukuk kurallarının kişiler hakkında uygulanmasına dair işlemlerdir. Bu tür işlemler, hukuk düzeninde değişiklik yapmazlar; yalnızca kişilerin durumunda değişiklik yaparak onları bir durumdan başka bir duruma geçirirler.

Hukuki işlem ne demek?

Daha geniş bir ifadeyle, hukuki işlemler, bir veya birden fazla kişinin, hukuk düzeninin çizdiği sınırlar içinde hukuki sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamalarıdır. Hukuki işlem kavramı, hukuki eylem kavramından farklıdır. Hukuki işlemin iki kurucu unsuru vardır.

Bozucu şart ne demek?

«Sona ermesi önceden gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen bir olguya bırakılan sözleşme, bozucu koşula bağlanmış olur. Bozucu koşula bağlanmış sözleşmenin hükümleri, koşulun gerçekleştiği anda ortadan kalkar. Aksi kararlaştırılmadıkça veya işin niteliğinden anlaşılmadıkça sona erme, geçmişe etkili olmaz.»