Sulh hukuk Mahkemesi ne kadar sürer?

İçindekiler:

  1. Sulh hukuk Mahkemesi ne kadar sürer?
  2. Arsa anlaşmazlıkları hangi mahkemede çözülür?
  3. Sulh hukuk mahkemesi ne iş yapar?
  4. Tapu işlerine hangi mahkeme bakar?
  5. Sulh Hukuk özel mahkeme midir?
  6. Sulh Ceza mahkemesine Nasıl Başvurulur?
  7. Asliye sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Sulh hukuk Mahkemesi ne kadar sürer?

Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde 497 günde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 547 günde, İş Mahkemesinde 555 günde Aile Mahkemesinde 187 günde, Sulh Hukuk Mahkemesinde 112 günde karara bağlanmıştır.

Arsa anlaşmazlıkları hangi mahkemede çözülür?

Arsa davalarının hangi mahkemede açılacağı, dava konusuna göre değişmek ile birlikte arsa tarafları arasındaki anlaşmazlıklar Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümleniyor. Örneğim arsa paylarının düzeltilmesi davası, arsada ortaklığın giderilmesi davası gibi davalar bu mahkemede açılıyor.

Sulh hukuk mahkemesi ne iş yapar?

Sulh hukuk mahkemesi, aşağıda yazılı bazı özel hukuk davalarına bakmakla görevlidir:
  • Kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar,
  • İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası,
  • Kiralananın tahliyesi davası,
  • Kira ilişkisinden kaynaklanan tespit davası,
  • Kira bedelinin uyarlanması davası,
  • Kira sözleşmesinin iptali,
Daha fazla öğe...

Tapu işlerine hangi mahkeme bakar?

Tapu iptali ve tescili konusunda açılacak davalarda yetkili olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olmaktadır. Davanın açılması konusunda Asliye Hukuk Mahkemesine bir dilekçe verilerek başvuru yapılabilmektedir. Ancak bu dava konu gayrimenkul nerede ise o yerde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesine açılması gerekmektedir.

Sulh Hukuk özel mahkeme midir?

Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

Sulh Ceza mahkemesine Nasıl Başvurulur?

Başvuru, bizzat kanuni temsilci veya avukat tarafından sulh ceza mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. Başvuru dilekçesi, iki nüsha olarak verilir. Başvuru dilekçesinde, idari yaptırım kararına ilişkin bilgiler, bu karara karşı ileri sürülen deliller açık bir şekilde gösterilir.

Asliye sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Vasi atanması veya vasinin görevinden çekilmesi davası, Vasiyetnamenin açılması, Tek başına açılan zilyetliğin korunması davası, (Zilyetliğin tespiti ile birlikte açılırsa Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir).