Kalça protezi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

İçindekiler:

  1. Kalça protezi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
  2. Kalça protezi neden yapilir?
  3. Kalça protezi nereye takılır?
  4. 1 kalça artroplasti ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
  5. Kalça protezi yerinden çıkar mı?
  6. Kalça protezi ömrü kaç yıl?

Kalça protezi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Kalça protezi ameliyatı; bilhassa gelişimsel ''kalça displazisi'' adı verilen kalça çıkığı veya ''avasküler nekroz'' adı verilen femur başının kanlanması gibi durumlarda 20-40 yaş grubundaki kişiler için kesin çözümler sunmasıyla bilinen bir ameliyattır.

Kalça protezi neden yapilir?

Total kalça protezi kimler için uygundur? Kalça eklemi artrit, kalça çıkığı, kırık ya da damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri derecede hasar görmüş kişilerde, diğer tedavi yöntemleri (ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, baston kullanımı) ile sonuç alınamazsa kalça protezi uygulanır.

Kalça protezi nereye takılır?

Kalça protezinin parçaları Leğen kemiğinde yer alan yuvarlak oyuntunun olduğu bölgeye metal ve onun içini kaplayan polietilen plastik, metal ya da seramikten yapılmış bir yuva yerleştirilir. Uyluk kemiğinin (femur) üst ucunu oluşturan küresel baş kısmı da metal veya seramik bir protez ile değiştirilir.

1 kalça artroplasti ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Kalça Protezi Hangi Durumlarda Kullanılır? Bu ameliyat için üst sınır yaşı yoktur. Kemik gelişimini tamamlayan ya da tamamlamak üzerinde olan herkes bu ameliyatı olabilir. Kalça çıkığı da femur başlarında kanlanma gibi problem yaşayan kişilerde kesin çözüm üreten bir işlemdir.

Kalça protezi yerinden çıkar mı?

Başarılı gerçekleştirilen kalça ameliyatları sonrasında, kalça protezleri normal şartlarda yerlerinden çıkmazlar. Ancak yapılmaması gereken ani ve ters hareketlerin yapılması durumunda gevşeyebilir ya da yerinden çıkabilirler.

Kalça protezi ömrü kaç yıl?

Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü günümüzde 20-25 yıla kadar uzamıştır. Gevşeyen protezler, çoğu hastada ikinci bir ameliyat ile çıkartılıp yeniden protez yerleştirilebilir, ancak ikinci protezin ömrü, ilki kadar uzun değildir.