Malzeme kusurları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Malzeme kusurları nelerdir?
  2. Kristal hataları nelerdir?
  3. Arayer hatası nedir?
  4. Ikiz sınırı nedir?
  5. Arayer kusuru nedir?
  6. Arayer nedir?
  7. Yayınma ne demek?
  8. Hegzagonal yapı nedir?
  9. Bravaio örgü nedir?
  10. Örgü noktası nedir?
  11. Malzeme Tetrahedronu nedir?

Malzeme kusurları nelerdir?

Kristal yapıların içinde bulunan hata, kusur ve eksikliklere genel olarak “defect” denir. Defect'lerin mukavemet (strength), elektriksel iletkenlik, ferromanyetik kaybı geciktirme gibi malzemeye güçlü etkileri vardır. Bir malzemede hata (imperfection) olduğunda; malzemenin rengi, parlaklığı ortaya çıkar.

Kristal hataları nelerdir?

Kristal yapıda bir ya da bir atomun kayıp ya da yanlış yerde bulunması sebebiyle oluşan hatalardır. ... Kristal yapılı malzeme ısıtıldıkça atomlarının titreşimleri artar ve denge konumundan başka bir denge konumuna geçebilir (difüzyon) bu nedenle nokta hataları sıcaklık arttıkça genellikle artar.

Arayer hatası nedir?

Arayer hatası – Bir atom kristalde latis noktası dışında bir yere yerleşirse ara yer hatası oluşur. Yeralan hatası – Normal latis noktasında bulunan bir atom başka bir atom ile yer değiştirirse oluşan hata türüdür. Değişen atomların genelde boyutları aynı değildir.

Ikiz sınırı nedir?

İkiz Sınırları : Eğer kristalde iki bölge bir düzlem göre birbirinin aynadaki görüntüsü ise bu iki bölgeyi ayıran düzleme ikiz sınırı denir.

Arayer kusuru nedir?

Ara Yer Hatası: Yarı çapları 1 Armstrong'dan daha küçük H, N, B, O ve C atolarının ana metalin atomları arasına girmesiyle oluşur. Arayer atomları kendilerini çevreleyen atomları iterek kafes yapısını çarpıtabilir.

Arayer nedir?

Yapıda bir boşluk oluştuğu zaman bu konum sürekli boş kalmıyor. Boşluğun çevresindeki herhangi bir atom kendi konumundan ayrılıp bu boş konuma yerleşebiliyor. ... Eğer kafes noktaları arasındaki boş duran aralıklara bir atom yerleşmişse, bu atoma arayer atomu (İngilizce: interstitial atom) adını veriyoruz.

Yayınma ne demek?

Malzeme I Yayınma Page 2 Page 3 Yayınma Yayınma (difüzyon): Atomik hareketler yolu ile malzeme taşınımı işlemine yayınma adı verilir. Birçok malzeme üretim işlemi sırasında malzeme içerisinde veya başka bir sıvı, gaz veya katı ortamdan kütle transferi söz konusudur.

Hegzagonal yapı nedir?

Hegzagonal Sıkı Paket (HSP) atomların altıgen prizma simetrisinde düzenlendiği kafes yapısıdır. HSP'de 12 köşe (1/6), 2 yüzey (1/2), 3 merkez de olmak üzere toplam 6 tane atom olup; Koordinasyon Sayısı 12, Kafes Parametresi (a) 2r dir.

Bravaio örgü nedir?

14 farklı kristal örgüsüne Bravais Örgüleri adı verilir. Her bir kristal sınıfında atomların farklı düzenlenmesi ile 14 farklı kristal örgüsü oluşur. Örgü noktaları, sonsuz sayıda, düzgün biçimde, 1,2, veya 3-D düzenlenerek örgüyü oluşturur. ... Özgün desen her bir örgü noktasına motif ilave edilerek elde edilir.

Örgü noktası nedir?

Analitik düzlemde koordinatları tamsayılar olan noktalara Örgü noktalar (Kafes Nokta) denir.

Malzeme Tetrahedronu nedir?

Malzeme bilimi; malzemenin yapı ve özelliklerini inceleyerek ihtiyaçlar doğrultusunda yeni malzemelerin eldesi, mevcut malzemelerin geliştirilmesiyle ilgilenen bir bilim dalıdır. Tetrahedron ise dört üçgen yüzden oluşan çok yüzlü bir geometrik şekildir.