Ekonomik amaçlar nedir?

İçindekiler:

  1. Ekonomik amaçlar nedir?
  2. Ekonomik mallar ne demektir?
  3. Işletmelerin ekonomik amaçları nelerdir?
  4. Işletmenin ekonomik olmayan amaçları nelerdir?
  5. Değer maksimizasyonu nedir?
  6. Maksimize etmek ne demek?
  7. Kar maksimize etmek ne demek?
  8. Kotarmak ne demek?
  9. Minimum ne anlama geliyor?
  10. Optimum ne demek TDK?
  11. Optimum fiyat ne demek?
  12. Optimum kâr nedir?
  13. Inelastık ne demek?

Ekonomik amaçlar nedir?

Ekonomik faaliyetlerin değişmeyen temel amacı; insanların refah düzeyini artırmak, yaşam kalitesini yükseltmek ve geleceğe olan güven duygusunu beslemektir. Ekonominin temel taşı; insandır.

Ekonomik mallar ne demektir?

Elde edilmesi için bir bedel ödenmesi gereken mallardır. Her istendiğinde elde edilemeyen, kıt kaynakları kullanan, belirli bir fiyatı ve üretim maliyeti olan mallardır. Ekonomik malların fırsat maliyeti vardır.

Işletmelerin ekonomik amaçları nelerdir?

İşletmelerin ekonomik amaçları arasında verimlilik, net kâr, ürün farklılaştırma, yeni müşteriler bulmak ve kârlılık sağlamak yer alır. Verimlilik işletmeler için önemli bir kavramdır. Bir işletme kaynaklarını verimli şekilde kullanamıyorsa, verimli büyüme elde edemez ve işletme varlığını sürdüremez.

Işletmenin ekonomik olmayan amaçları nelerdir?

İşletmeler bilim kuruluşlarına (üniversitelere), hastanelere, dinî kuruluşlara vb. mâli yardımlar yapma, çevre halkına, hasta ve sakatlara çalışacak kadrolar tahsis etme gibi hususları ekonomik olmayan bir amaç olarak benimsemişlerdir.

Değer maksimizasyonu nedir?

Değer Maksimizasyonu: İşletmelerin kararlarında işletme değerini ya da hisse senetlerinin değerini maksimize etmek; ortakların/hissedarların varlıklarını (servetlerini) artırmayı hedeflemektedir.

Maksimize etmek ne demek?

Hissedarların servetlerini maksimize etme, işletmelerin cari pazar veya piyasa değerini maksimize etme; işletmenin gelecekte beklenen gelirlerinin şimdiki değerinin maksimum edilmesi şeklinde ifade edilebilir.

Kar maksimize etmek ne demek?

Belli bir üretimi en az maliyetle veya en yüksek üretimi en az maliyetle gerçekleştirme amacına kâr maksimizasyonu denilmektedir.

Kotarmak ne demek?

(-i) 1. Pişen yemeği başka kaba boşaltmak: “İki kız kardeş güle söyleye sofralarını hazırlayıp yemeklerini kotardılar.” -M. Ş.

Minimum ne anlama geliyor?

i. (çoğ. -ma, -mums) s. en az miktar; en ufak derece; mat. minimum değer; s. asgari, minimum, en az, en küçük, en aşağı. minimum thermometer belirli bir zaman içinde en ufak ısı derecesini kaydeden termometre. minimum wage asgari ücret.

Optimum ne demek TDK?

En elverişli durum (sıcaklık, nem, ışık vb.). Herhangi bir organizmanın büyümesine en elverişli olan sıcaklık, ışık veya gıda v.s. nin yeterli miktarda olması, en uygun, en iyi, optimal. (Lat. optimus = en iyi) Bir organizmanın gelişmesi ya da çoğalması için en uygun olan şartlar (ışık, ısı, yaşlılık, besin v. b.)

Optimum fiyat ne demek?

Optimal fiyat, piyasaya yeni çıkacak ürün ve hizmetler için en önemli konulardan biridir. ... Ürünün genel beğenisi, ürünün çeşitli özelliklerinden duyulan memnuniyet yanında fiyatın belirlenmesi ve bunun piyasada ne düzeyde bir taleple karşılanacağını öğrenmek için özel bir analiz gerekir.

Optimum kâr nedir?

Herhangi bir konuda tercih edilen, seçilen en uygun durum, en iyi çözüm, en mâkul davranış, cevap vb. 2. sıf. En elverişli, en iyi: “Optimum kâr.” “Optimum seviye.” “Optimum çözüm.”

Inelastık ne demek?

(Inelastic demand) Bir malın fiyatındaki belirli bir nisbi değişme karşısında o maldan satınalınan miktarda daha ufak bir nisbi değişmenin ortaya çıkması durumu. ... Bu sayının mutlak değerinin l'e eşit veya l'den büyük olduğu durumlarda, sırasıyla, inelastik talep, birim esnekliğe sahip talep ve esnek talep söz konusudur.