Parça borçları bakımından ifa yeri neresidir?

İçindekiler:

  1. Parça borçları bakımından ifa yeri neresidir?
  2. Seçimlik borç ne demek?
  3. Odemezlik defi ne demek?
  4. Dış borç türleri nelerdir?
  5. Seçimlik ifa nedir?
  6. Seçimlik Dava ne demek?
  7. Borçlar Hukuku muaccel borç nedir?
  8. Borcun ifa edilmesi ne demek?
  9. Ödemezlik DeFi kesin DeFi midir?
  10. IFA güçsüzlüğü nedir?
  11. Dış borç ne kadar 2020?

Parça borçları bakımından ifa yeri neresidir?

Aksine bir anlaşma yoksa şu hükümler uygulanır: 1. Para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim yerinde, 2. Parça borçları, sözleşmenin kurulduğu sırada borç konusunun bulunduğu yerde, 3. Bunların dışındaki bütün borçlar, doğumları sırasında borçlunun yerleşim yerinde ifa edilir.

Seçimlik borç ne demek?

Seçimlik borç, borcun konusunu teşkil eden birden fazla edim varsa ve borçlu bu edimler arasından yapacağı bir seçim sonunda, edimlerden yalnız birini yerine getirmekle borcundan kurtulacaksa seçimlik borçtan bahsedilir.

Odemezlik defi ne demek?

Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde borçlu kendi borcunu ifa etmemiş olmasına rağmen alacağını talep ediyorsa diğer borçlunun borcunu ifa etmekten kaçınabilmesine ödemezlik def'i denir.

Dış borç türleri nelerdir?

Dış borç türleri
  • Devletler arası dış borçlanmalar.
  • Uluslararası kuruluşlardan (IMF, Dünya Bankası gibi) dış borçlanma.
  • Piyasalardan tahvil ihracı karşılığı dış borçlanma.
  • Yabancı bankalardan borçlanma.

Seçimlik ifa nedir?

Alacaklının talep edebileceği, borçlunun yerine getirebileceği asıl ifa yerine ikame ifa seçimlik yetki olarak nitelendirilir. Örneğin A'ya 100 dolar borcu olan B'nin 100 dolar veya karşılığı TL ödeyebilme yetkisi seçimlik yetkidir.

Seçimlik Dava ne demek?

Seçimlik Dava Hakkında açıklık getiren Avukat Önder Durdu, Seçimlik hakkı kendisine ait olan borçlu yahut üçüncü kişinin, bu hakkı kullanmaktan kaçınması halinde, alacaklının bu kişilerin yapacağı seçim sonucuna göre bir şeye mahkum edilmesini talep ettiği dava türü olduğunu belirtti.

Borçlar Hukuku muaccel borç nedir?

Muaccel vadesi gelmiş olan ve ödenmesi gereken ya da talep edilebilen anlamına gelmektedir. Muacceliyet kelimesi ise borç ve alacak ilişkisinde, borcun vadesinin dolması ve borçludan bu borcun istenebilecek hale gelmesine denmektedir.

Borcun ifa edilmesi ne demek?

İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir.

Ödemezlik DeFi kesin DeFi midir?

Kanundan doğan borç ilişkilerinde, örneğin haksız fiil veya sebepsiz zenginleşmede, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmedeki ilişkiye benzeyen bir ilişki söz konusuysa TBK m. 97'nin uygulanma imkanı söz konusudur. İfadan kaçınma (ödemezlik) defi niteliği gereği erteleyici defidir.

IFA güçsüzlüğü nedir?

Bu hükümde, iflas etme ve haciz işlemlerinin sonuçsuz kalması ifa güçsüzlüğü hallerine örnek olarak verilmektedir. Dolayısıyla, taraflardan birinin muaccel borçlarını ifa etmek için yeterli para veya ekonomik araçlardan yoksun olması ifa güçsüzlüğü olarak nitelendirilmektedir.

Dış borç ne kadar 2020?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin 31 Aralık 2020 itibarıyla brüt dış borç stokunun 450 milyar dolar, net dış borç stokunun 268,9 milyar dolar olarak hesaplandığını bildirdi.