Göçüşme nedir ve örnekleri?

İçindekiler:

  1. Göçüşme nedir ve örnekleri?
  2. Kirpik Göçüşme nedir?
  3. Ötümlüleşme nedir ve örnekler?
  4. Edebiyatta Göçüşme ne demek?
  5. Sessiz ünlü türemesi mi?
  6. Aşınma ses olayı nedir?

Göçüşme nedir ve örnekleri?

Bazı örnekleri şunlardır: köprü-körpü, öğretmek-örgetmek, çömlek-çölmek, toprak-torpak, yaprak-yarpak, yalnız-yanlız, kibrit-kirbit, memleket-melmeket/melmekat, akşam-aşkam, ekşi-eşki, reçel-leçer, kirpik-kiprik, sarımsak-sarmısak, perhiz-pehriz.

Kirpik Göçüşme nedir?

Göçüşme (metatez) örnekleri: gömlek → gölmek. şapka → şakpa. toprak → torpak. kirpik → kiprik.

Ötümlüleşme nedir ve örnekler?

ötümlüleşmek. Kelimelerin son sesinde bulunan ötümsüz ünsüzler, ünlü ile başlayan bir ek aldığında ötümlü duruma gelmek: Ekmek-i > ekmeği; ağaç-a > ağaca; kanat-ı > kanadı; dip > dibi gibi.

Edebiyatta Göçüşme ne demek?

Bir kelime içinde birbirini izleyen iki ünsüzün yer değiştirmesi, bazı sözcüklerde seslerin yer değiştirmesi.Kelime içindeki komşu veya uzak seslerin yer değiştirmesi olayı. Sessizlerde meydana gelen bu yer değiştirme ses olayı ünsüz göçüşmesi veya ünsüz yer değiştirmesi olarak da adlandırılırdır. ...

Sessiz ünlü türemesi mi?

Sessiz sözcüğüne baktığımızda, -siz eki olumsuzluk ekidir. Çünkü sessiz sözcüğünün anlamına baktığımızda, sesi çıkmayan; ses çıkarmayan anlamlarına geldiğini görürüz. Yani bu sözcükte bir olumsuzluk, yoksunluk durumu vardır. Bu sebeple, sesi olmayan anlamına gelen sessiz sözcüğünde ünsüz türemesi yoktur.

Aşınma ses olayı nedir?

Türkçede "-k" ünsüzü ile biten bazı sözcükler "-cık, -cik, -cük, -cuk, -cek, -cak, -l" eklerini aldıkları zaman sözcüğün sonundaki "k" ünsüzü düşer. Buna ünsüz düşmesi (ünsüz aşınması) denir. Sessiz düşmesi olarak da bilinir. ... Ünsüz düşmesi (ünsüz aşınması) genellikle "k" ünsüzüyle biten bazı sözcüklerde gerçekleşir.