Betimsel analiz ve içerik analizi nedir?

İçindekiler:

  1. Betimsel analiz ve içerik analizi nedir?
  2. Nitel veri analizinin amacı nedir?
  3. Veri Kodlama nedir?
  4. Fenomenolojik analiz nedir?
  5. Psikolojide fenomenolojik yaklaşım nedir?
  6. Naturalist içsel zeka nedir?
  7. Kişisel-içsel ve sosyal zeka nedir?

Betimsel analiz ve içerik analizi nedir?

Betimsel analiz, derinlemesine analiz gerektirmeyen verilerin işlenmesinde kullanılırken, içerik analizi elde edilen verilerin daha yakından incelenmesini ve bu verileri açıklayan kavram ve temalara ulaşılmasını gerektirir (Yıldırım ve Şimşek, 2008: 89).

Nitel veri analizinin amacı nedir?

Nitel veri analizinde temel amaç, sosyal gerçekliğin içerisinde gizil bir biçimde bekleyen bilginin gün yüzüne çıkartılmasıdır. Bu süreçte araştırmacı kendi öznelliğini işe koşmakta ve sosyal gerçeği tümevarımcı bir yöntemle örmektedir.

Veri Kodlama nedir?

Verilerin kodlanması Açık kodlama, verilerde kategoriler veya temaları oluşturacak ortaklaşmaların keşfedilmesi için yapılan karşılaştırma, farklılıkları ya da benzerlikleri belirleme işlemi olarak tanımlanabilir.

Fenomenolojik analiz nedir?

Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).

Psikolojide fenomenolojik yaklaşım nedir?

Fenomen kendini ve dış dünyayı kendine özgü bir biçimde algılayan kişinin öznel yaşantısına verilen isimdir. Fenomenolojik yaklaşım, bireyin davranışlarını anlayabilmek için onun kendine özgü algılayışını ve yaşantısını bilmemiz gerektiğini savunur (Cüceloğlu, 1993,32).

Naturalist içsel zeka nedir?

2+3+2+2+2 ( Natüralist ve kişisel-içsel zeka) Bu zeka türüne sahip olan insanlar dünyadaki varlıkları çok iyi ayırt edebilir. Doğal bir zekiliğe sahiptir. Genelde mantıkları duygularına göre daha baskındır.

Kişisel-içsel ve sosyal zeka nedir?

İçsel zeka, 1983 yılında gelişim psikoloğu Howard Gardner'in çoklu zeka kuramına ait bir zeka türüdür. Bireyin kendini ifade edebilme yeteneği doğrultusunda başta kendisi olmak üzere bireylerin iç dünyasını ve hislerini anlamaya yönelik kapasitesidir. İçsel zeka, kişisel zeka olarak da adlandırılır.