Oto BES nedir?

İçindekiler:

  1. Oto BES nedir?
  2. Otomatik BES sozlesmesi nedir?
  3. Otomatik BES ödemesi ne kadar?
  4. Otomatik BES ne işe yarar?

Oto BES nedir?

45 yaşını doldurmamış Sosyal Sigortalar Kurumu (4A) ile Emekli Sandığı'na (4C) bağlı mevcut çalışanların ve yeni işe başlayanların, çalıştıkları şirketler aracılığıyla otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine (BES) katılmasına olanak veren, işyeri bazlı emeklilik sistemidir.

Otomatik BES sozlesmesi nedir?

Otomatik Katılım (Otomatik BES); özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan ya da çalışmaya başlayacak olan 45 yaş altındaki kişilerin işverenleri tarafından otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dâhil edildiği uygulamadır.

Otomatik BES ödemesi ne kadar?

Otomatik Katılım katkı payı, prime esas kazancınızın aylık tutarının %3'ü kadardır. Bir başka deyiş ile brüt maaşınızın %3'ü kadar katkı payı ödersiniz. Konu hakkındaki detaylı bilgiye ise ''Çalışanlar İçin Otomatik Katılım'' başlığından ulaşabilirsiniz.

Otomatik BES ne işe yarar?

Bireysel Emeklilik Sistemi;kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek,emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir.