Ayasofya efsanesi nedir?

İçindekiler:

  1. Ayasofya efsanesi nedir?
  2. Ayasofya Camii Nasıl kıbleye döndü?
  3. Ayasofya tavanında ne yazıyor?
  4. Ayasofya'nın yönü kıbleye doğru mu?
  5. Ayasofya kıbleye döndü mü?
  6. Ayasofya içinde neler var?
  7. Terleyen sütun nerede?
  8. Ayasofya'daki Tuğra kime hediye ediyor?

Ayasofya efsanesi nedir?

Bu kutsal emanetleri Ayasofya'ya saklamalarının sebebi de; Hazreti İsa kırk bin yıl sonra [dirilecek] dünyaya inecek ve ineceği yer Ayasofya olacakmış. Kent düşüp de Türkler Ayasofya'ya girdikleri sırada papazın biri vaaz vermekteymiş orada. Türklerin geldiğini görünce vaaz kürsüsünde duran kutsal çanağı almış.

Ayasofya Camii Nasıl kıbleye döndü?

Bu niyetle birinci ve ikinci tekbirlerde Kabe görünmeyince namazı bozdum, ancak üçüncü tekbirde gözlerimin önüne geldi' demiş. Cemaat bunun sebebini Akşemsettin'e sorduğunda o şunları söylemiş: 'Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direğ'e parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi.

Ayasofya tavanında ne yazıyor?

Bu levhalar Sultan Abdülmecid (1839-1861) döneminde 1847-1849 yılları arasında yapılan onarımlar sırasında hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından, kenevirden yapılmış yeşil zemin üzerine, altın yaldız ile yazılmıştı. “Allah, Hz. Muhammed, Dört Halife; Hz. Ebu Bekir, Hz.

Ayasofya'nın yönü kıbleye doğru mu?

AYASOFYA kilise olarak yapıldığı için ibadet yönü Kabe'ye değil, Hz. ... Hızır Aleyhisselam'ın, caminin kuzeybatı yönünde sol arka tarafındaki 'Terler Direk' denilen bakırla kaplı ortası oyulmuş yere parmağını sokup sütunu döndürmeye başlamasıyla birlikte bütün binanın Kâbe'ye doğru döndüğüne inanılır.

Ayasofya kıbleye döndü mü?

Ayasofya başlangıçta bir kilise olarak yapıldığı için ibadet yönü Kâbe'ye dönük değilmiş. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethedip Ayasofya'yı cami yaptıktan sonra bir gün Hızır Aleyhisselam Ayasofya'ya gelmiş. Bakmış ki kıble Mekke'ye doğru değil. ... Onun dönüşüyle birlikte bütün bina da Kâbe yönüne dönmekteymiş.

Ayasofya içinde neler var?

  • 1- Kutsal Kase ile Birlikte Kaybolan Papaz.
  • 2- Hz. İsa'nın Kutsal Emanetleri Ayasofya'da.
  • 3- Hz. Meryem'in Gözyaşlarıyla Delinen Sütun.
  • 4- İslam Dünyasını Sembolize Eden Levhaların Sırrı
  • 5- Kıyametin Tarihi.
  • 6- Ayasofya'daki Tabutun Sırrı
  • 7- Taş Kesilen Balıkların Hikayesi.
  • 8- Ayasofya'nın Kıble Yönüne Çevrilmesi.
Daha fazla öğe...

Terleyen sütun nerede?

Ayasofya'da yer alan terleyen sütun, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından yaptrıldı. İmparatora, Ayasofya'nın inşaatı esnasında bu sütunun içerisinden bir meleğin gözüküp, Ayasofya'yı bir an evvel tamamlaması gerektiğini söylediği iddia ediliyor. Bu iddia efsaneler arasında birinci sırada yer alıyor.

Ayasofya'daki Tuğra kime hediye ediyor?

Fossati tarafından Sultan Abdülmecid'e hediye edilen tuğra; yuvarlak formlu, altın yaldızlı mozaik tanelerinden (tessera) meydana gelen zemin üzerine, yeşil renkli mozaiklerle işlenmiştir. Mozaik tuğranın dış bordürü lacivert renkli tek sıra mozaik taneleri ile süslüdür.